Back to top

La història del ruc que va recórrer Catalunya i va protagonitzar un llibre

Un viatge intrèpid, d'una realitat amb aparença de fantasia, que ara ha quedat plasmat en un llibre, de la mà de la cambrilenca, Rosana Andreu. Segons explica l'autora de l'obra, es tracta de la primera part d'una sèrie del gènere fantasia infantil.
El Jordi Moretó amb el ruc Nic.

1.500 quilòmetres, 200 poblacions i 70 dies. I tot, al galop d'un ruc. És el viatge que el Jordi Moretó, mariner cambrilenc, va realitzar arreu de Catalunya entre el novembre del 2015 i el febrer del 2016 amb el Nic, un ruc de raça catalana. Una experiència de fantasiosa realitat que Moretó, aficionat a l'esport de llargues distàncies, va iniciar amb la idea de viure un canvi de registre i, en aquest sentit, optar per una companyia estrictament animal.

Una història, la del Jordi i el Nic, poc convencional que comença amb la voluntat d'ensenyar al territori aquest patrimoni ramader tan oblidat i que neix a Girona. A partir d'aquí, home i ruc comencen una relació, més que no pas un camí, que al principi serà especialment difícil. "Va començar sent un relació d'amor i odi perquè les primeres setmanes el ruc no travessava rius ni passos zebra i vam aprendre l'un de l'altre a crear una confiança mútua", explica Moretó.

Aquesta travessia ha estat plasmada ara per la cambrilenca Rosana Andreu en un llibre amb il·lustracions carregat d'imaginació i fantasia i adreçat a un públic infantil. Una narració de ritme intrèpid i que descriu les peripècies viscudes durant el viatge, des de la perspectiva del ruc Nic com a protagonista. "Tots vam tenir clar que el protagonista havia de ser ell", assegura Andreu. "L'avantatge és que es tracta d'una història molt fresca i diferent d'altres però, al mateix temps, t'has de posar a la pell del ruc", remarca.

Les aventures d'en Nic, com es titula aquesta primera obra que s'ha concentrat en el recorregut realitzat per les demarcacions del Baix Camp i la Ribera d'Ebre, és el principi d'una sèrie que, segons explica Andreu, continuarà donant veu a les experiències del ruc. Pròxima estació, el Priorat.

Paraules clau: