Back to top

La pesca i el desembarcament del vi a l'antiga

El mar i la recreació d'activitats tradicionals han tornat a ser un dels plats forts dins els actes de la festa major de Sant Pere de Cambrils. Enguany la platja del Regueral ha acollit la tretzena edició de la Festa de l'Ormeig. Entre les novetats, l'arribada de les bótes de vi per mar.
bótes

Les barques del vi avancen cap a la costa. Porten tres bótes. El mar, però, està una mica revoltat, i els encarregats de recrear el desembarcament del vi tal i com es feia abans, es veuen obligats a llançar-se a l'aigua per facilitar la maniobra. El públic ho ha viscut amb intensitat. Com explica, per exemple, la Joana González, que diu que "la dificultat és poder portar la bóta cap a la platja, perquè el mar estava una mica picat i els pescadors han hagut de tirar-se a agafar la bóta i portar-la cap a la sorra, hi ha estat una feinada". L'speaker de l'acte i membre de l'Arjau de Vela Llatina, Gerard Martí, assegura que "a Cambrils igual deu fer 150 anys que no es veu una cosa així, carregar bótes des de la platja, bótes que estan semiplenes, si estiguessin plenes del tot encara seria més complicat, però amb l'ofici de tothom ens n'hem sortit, sembla que no ha pres mal ningú".

Mentre una de les bótes es carrega al pailebot Santa Eulàlia, propietat del Museu Marítim de Barcelona, els pescadors de Cambrils comencen la demostració de la pesca de l'artet, una tècnica que s'utilitzava a la primera meitat del segle XX. Un cop els dos caps de corda són portats a la sorra, els pescadors amb l'ajuda del públic i banyistes, estiren amb força fins que la sàrcia arriba a la costa. Llavors treuen el peix, el renten a l'aigua del mar i el classifiquen en paneres per dur-lo a la subhasta. Els membres de la companyia de teatre La Teca són els encarregats de recrear la subhasta tal i com es feia antigament. Entre el públic, hi ha qui tot plegat li ve de nou, mentre que a altres els resulta més familiar. La cambrilenca Carme Arbó explica que "em recorda la meva infantesa, abans es feia així. Abans, o sigui que, des del moll a la plaça del Pòsit, que ara ja no és plaça del Pòsit, es portava tot així amb paneres, i traginar paneres, jo me'n vaig fer un fart, vull dir que sóc filla d'aquí i m'agrada veure-ho com es feia abans".

La festa de l'ormeig es complementa amb estands situats al moll que recreen oficis antics.

Paraules clau:

Notícies relacionades