Back to top

L'Ajuntament carrega contra Gas Natural pel tall de llum de la víctima d'incendi

JORDI OLÀRIA GRAS

ACTUALITZACIÓ 14.30 h

Gas Natural s'espolsa la responsabilitat del tall de llum de la víctima d'incendi d'aquest dilluns. L'empresa ha emès un comunicat afirmant que l'Ajuntament de Reus no els havia informat de la vulnerabilitat de la víctima. Una versió que topa amb el que estableix la llei 24/2015, que deixa clar que és l'empresa subministradora qui ha de comunicar l'avís de tall de llum a l'Ajuntament i és aleshores quan el consistori informa l'empresa de la situació de vulnerabilitat o no de la família en qüestió. La companyia, de fet, afirma que disposa d'un canal exclusiu de gestió amb els sreveis socials dels Ajuntaments. Sempre segons l'empresa, en el cas de Reus, aquest procediment estaria en funcionament des del 2014 i, segons el comunicat de Gas Natural, hauria salvat del tall elèctric a 150 'clients vulnerables'.

 

L'Ajuntament de Reus carrega contra Gas Natural pel tall de llum de la víctima d'un incendi la matinada de dilluns. La investigació ha posat de manifest que la víctima tenia l'electricitat tallada per part de la companyia. El consistori reusenc afirma que Gas Natural hauria d'haver comunicat a l'Ajuntament l'avís de tall segons la llei en vigor. La víctima tenia un expedient obert a Serveis Socials, que s'havia fet càrrec del seu subministrament d'aigua.

Compareixença d'urgència aquest matí a l'Ajuntament de Reus. Davant el silenci de Gas Natural, el consistori afirma que és responsabilitat de la companyia subministradora alertar d'un possible tall de llum, comunicació que, l'empresa, no havia fet efectiva a l'Ajuntament. Aquesta situació és la que el consistori ha posat en coneixement de l'Agència Catalana de Consum, que alhora, ha fet un requeriment a Gas Natural, i que l'Ajuntament farà arribar, també, a la fiscalia.

'L'Ajuntament iniciarà totes les accions legals que tingui al seu abast i posarem en coneixement de la fiscalia totes les proves que tenim de moment i l'expedient en què queda clar que no hi ha hagut la comunicació adequada' ha sentenciat Carles Pellicer, alcalde de Reus.

La víctima d'un incendi la matinada de dilluns al carrer de Santa Anna tenia l'electricitat tallada, però Serveis Socials de l'Ajuntament de Reus no n'estava al corrent. Ni la companyia ni la família s'hi havien posat en contacte tal com, segons el consistori, marca el protocol.

'Quan hi ha un impagament, la companyia subministradora ha de fer un avís de tall que ha d'anar a la família però també ha d'anar a Serveis Socials', explica Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social. 'A la família li ha de dir que té la possibilitat d'anar a Serveis Socials, en cas que nosaltres certifiquem que es tracta d'una família vulnerable, ho certifiquem a la companyia, que atura el tall, i engeguem tot el procés d'ajudes'.

La víctima, que segons el govern vivia amb una néta, tenia un expedient obert a Serveis Socials des de l'any 2013, en aquest cas, per fer front a la despesa del subministrament d'aigua. Arran d'aquest expedient, aquest departament s'havia personat al domicili de la víctima el passat 3 de novembre sense aconseguir contactar amb ella.

 

 

 

Les afirmacions de l'Ajuntament de Reus es basen en la llei de la Pobresa Energètica, que és clara en l'article 6. En el principi de precaució, hi ha un protocol obligat de comunicació als serveis socials abans de tallar els subsministraments bàsics en casos d'impagament per manca de recursos econòmics de les famílies.

El protocol marca que l'empresa subministradora ha de demanar prèviament un informe als serveis socials  per determinar si la persona o família es troba en una situació vulnerable de risc d'exclusió.

Més enllà de la llei, només el 10% de les famílies vulnerables i en situació de pobresa energètica van demanar durant el 2015 el bo social a l'Ajuntament de Reus. Això, amb nombres absoluts, vol dir que 715 famílies van sol·licitar ajuda per pagar el rebut de la llum i 182, el del gas. Això representa un 36% dels ajuts que l'any passat va atorgar l'Ajuntament de Reus.