Back to top

L'assignatura pendent de la Guerra Civil, trobar els familiars desapareguts

Els familiars de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil Espanyola i la dictadura franquista estan més a prop de poder identificar els seus familiars. A l'Hospital Joan XXIII de Tarragona s'han realitzat les proves genètiques que s'emmarquen el Programa d'Identificació Genètica promogut per la Generalitat.
Familiar d'un desaparegut durant la Guerra Civil Espanyola fent-se una prova d'identificació genètica

"Si em diguessin el dia i el lloc aniria cap allà i li portaria un ram de flors, ploraríem i li diríem tiet adéu". Aquest és el testimoni de la Maria Dolors Palau, una veïna de Valls. Ella cerca el seu tiet mort al front durant la Guerra Civil Espanyola. L'única pista que tenen és que va morir a Linares. Per aquesta raó, la Maria Dolors ha participat en la prova d'identificació genètica duta a terme aquest matí a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. No ha estat l'única, l'Eudald Salvat de Riudoms també desconeix on es troba enterrat el seu germà. Va morir quan tenia 27 anys i explica que "era el final de la guerra i sabíem que estava per Andalusia però ell i un amic ja no va tornar mai". En el cas de la Teresa Miravall eren 9 germans els quals tots van tornar del front però van morir a l'hospital de Reus i a la presó excepte un germà de la seva mare. Del destí del tiet desaparegut en tenen poca informació. "No sabem res ni on va morir, tant sols que va desaparèixer a la serra de Pàndols- a la batalla de l'Ebre-. Els pares no en parlaven, era un tema tabú", afirma Miravall.

Són tres testimonis colpidors de les misèries d'una guerra encara amb ferides per curar. Són tan sols tres casos dels 600 registrats en el cens del Programa d'Identificació Genètica a la demarcació de Tarragona i que avui han fet un pas endavant per recuperar la memòria històrica dels seus familiars desapareguts.

El cap de Genètica de l'hospital Vall d'Hebron, Eduardo Tizzano, ha destacat que "hem d'obtenir la mostra el més aviat possible per poder disposar d'aquesta informació perquè molts dels familiars ja tenen una edat avançada". I en aquest sentit, Tizzano ha remarcat que "un cop tinguem la mostra potser ens faltaran casualment les restes òssies del familiar desaparegut però el més important és tenir la mostra del familiar clau", la qual servirà més endavant per donar resposta a la resta de membres de la família, perquè el procés d'identificació es podria allargar uns dos anys.

El Programa d'Identificació Genètica és una actuació pública i gratuïta del govern català, el qual fa una crida a la ciutadania afectada per registrar-se-. "Sabem que és assignatura pendent i que arriba tard però hem iniciat el procés amb la ferma voluntat d'arribar fins al final", ha reblat la directora general Relacions Institucionals i amb el Parlament Generalitat, Carme García. "És un dret de les persones vives i d'aquelles que van donar la seva vida i que en aquests moments encara no tenen una mort digne", ha afegit García.

A la demarcació de Tarragona hi ha localitzades 34 les fosses comunes, en les quals 26 s'hi estan realitzant actuacions. En el Pla de Fosses d'aquest 2017 contempla un total de 45 intervencions.