Back to top

Les barraques de pedra seca, convertides en pessebre

Un pessebre fidedigne amb la vida del segle XIX. Això és el que han reproduït amb minuciositat els membres del grup barracaire del Centre Miró de Mont-roig del Camp, a través d'un portal de Betlem fet amb miniatures de les cinc barraques de pedra seca que han estat declarades Bé Cultural d'Interès Nacional aquest 2016. Ara, ho mostren gratuïtament a alumnes de col·legis i instituts. 
Les barraques de pedra seca, convertides en pessebre

Si Jesús hagués nascut al segle XIX i a Mont-roig del Camp potser ho hauria fet en una barraca de pedra seca. Però lluny de tota especulació històrica, els membres del grup barracaire del Centre Miró han representat un naixement amb un caràcter marcadament local. I és que han reproduït com a miniatures les cinc barraques de pedra seca que enguany han estat declarades Bé Cultural d'Interès Nacional, i les han convertit en el portal de Betlem. 

2.500 hores invertides, aproximadament, durant els darrers nou mesos. Aquest ha estat el sobreesforç dels integrants del grup barracaire, per tal de completar aquesta obra que no ha estat gens fàcil. I és que les pedres de Mont-roig del Camp són difícils de pair. Com si fossin d'una altra època. "Altres pobles tenen la sort de tenir pedres més planes però aquí són més rodones i dures. Això ha provocat molta feina", explica el membre del Centre Miró, Miquel Anguera. 

Figures i vegetació, a excepció dels reis mags i de la família del naixement, també han estat confeccionades per a l'ocasió i amb la mateixa minuciositat que les barraques, tal com demostren els petits detalls de les eines i la rutina que es vivia al moment. Un escenari que deixa bocabadats als alumnes d'instituts i col•legis que venen a visitar-lo. "Saben on venen però no saben el que es troben i quan arribes aquí s'emporten una sorpresa", assegura Anguera. 

Les barraques de pedra seca es troben en el procés de ser declarades Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO. Un patrimoni que també està sent reconegut a altres països del Mediterrani, com ara Xipre.