Back to top

Les milionàries inversions de Sirusa, rere l'increment d'impostos

L’empresa que incinera els sobrants dels residus al Camp de Tarragona requereix de 75 milions d’euros d’inversió. Tot plegat obliga a apujar les taxes de recollida de les escombraries un 10%.
Ple Reus

Aquest divendres el ple de l’Ajuntament de Reus aprovarà una revisió de les ordenances fiscals per primer cop des del 2011. El govern proposarà -i aprovarà, ja que té majoria- un increment del 10%, de les taxes i els impostos. Un augment corresponent a l’IPC d’aquests anys al que s’ha sumat un 2%. 

El cas de la brossa, però, es simptomàtic. L’oposició en bloc critica un increment dels impostos a pocs mesos de la resolució del nou contracte de la recollida de les escombraries, que s’ha començat a gestionar administrativament en els darrers mesos. 

Les inversions de Sirusa

El govern reconeix que l’apujada respon exclusivament a les inversions milionàries que requereix Sirusa. Una empresa gestionada mancomunadament i que ha de modernitzar les instal·lacions per poder continuar operant. A més, segons es reconeix també des del govern municipal, la mala gestió del reciclatge a la ciutat comporta un increment de les taxes de l’empresa, afectada per les normatives europees. De fet, segons les directrius de Brussel·les, el 2020 s’ha d’arribar a una recollida selectiva del 50% i Reus és lluny d’aquestes xifres -se situa vora el 30%.  

Dels 75 milions d’euros que cal invertir a Sirusa, l’Ajuntament de Reus n’haurà d’absorbir 7,5 en les pròximes anualitats. 

‘Hi ha gent que s’enriquirà amb l’apujada’, segons la CUP

L’oposició en bloc critica l’apujada de les taxes de la brossa. Segons asseguren, l’increment no representarà en cap cas una millora del servei, que consideren que requereix de millores, una tesi que defensava dilluns el PSC en una nota de premsa. 

La CUP, de fet, critica que no es millori la recollida selectiva, el que podria suposar una reducció de la despesa de 800.000 euros. A més, critiquen que Sirusa busca fer negoci amb la brossa i que tots els municipis mancomunats ho permeten. És més, diuen que hi haurà gent que s’enriquirà amb els impostos dels reusencs. 

Ciutadans, de la seva banda, assegura que caldria reduir els impostos i retallar les despeses en altres àmbits.