Back to top

Lliçons de primers auxilis, a la vora del mar

Aquest divendres és el Dia Mundial de la Salut i per aquest motiu a Cambrils s'ha organitzat una demostració tècnica de primers auxilis al passeig marítim. La iniciativa, a càrrec de l'organització Proyecto Andrea, busca fomentar el coneixement necessari per una situació de rescat a tota la població. Segons expliquen, una de cada dues persones amb parada cardiorespiratòria podria salvar-se amb les maniobres de reanimació bàsiques.
L'estand de Proyecto Andrea al Passeig marítim de Cambrils

La vida és el fil conductor amb què els voluntaris de l'organització Proyecto Andrea s'han instal·lat aquest divendres, Dia Mundial de la Salut, al passeig marítim de Cambrils. Una vida que, en cas de perill, s'ha de protegir. Per aquest motiu han ensenyat coneixements bàsics en reanimació cardiopulmonar i en l'ús d'un desfibril·lador a tots els curiosos que s'han apropat a la clínica provisional que han muntat a la vora del mar.

"La gent sí que té consciència d'alertar a les emergències però poca cosa més i és molt important que la gent sàpiga reconèixer que no hi ha perill a l'entorn de la persona que s'ha d'atendre i després valorar si respira", assegura el fundador i director de Proyecto Andrea, Paco Florido. "He après a fer els primers auxilis i a controlar una situació d'urgència fins que arribin els serveis mèdics", explica Susana Bedoya, que ha participat de la formació.

L'educació i la conscienciació són eines clau en aquesta matèria, que des de l'organització consideren que s'hauria d'impartir com a ensenyament obligatori en les escoles. En aquest sentit, han signat un conveni amb l'Ajuntament de Cambrils per tal de realitzar algunes sessions als col·legis del municipi.

Consideren que una de cada dues persones amb parada cardiorespiratòria podria salvar-se si les persones del seu entorn poguéssin realitzar la maniobra sanitària necessària. "El 50% de les persones que moren per parada cardiorespiratòria se salvaria si la persona que estigués més a prop tingués coneixements de reanimació", defensa Florido.

Segons expliquen des de l'organització, la mort sobtada és la causa de defunció d'un centenar de persones cada dia a l'Estat espanyol. El 90% dels casos es produeix en un entorn no sanitari, sense la presència de personal mèdic.

Paraules clau: