Back to top

Parlar obertament dels problemes de salut mental

Un sofà instal·lat a la plaça del Mercadal el divendres 5 d’octubre de 17 a 19.30 h facilitarà a qui ho vulgui parlar obertament amb una persona que passa o ha passat per un problema de salut mental per tal de combatre l’estigma.
Parlar obertament dels problemes de salut mental

Es tracta d’una acció que s’emmarca en la campanya d'àmbit nacional "Quan no sàpigues de què parlar, parla", organitzada per Obertament -l’aliança catalana de lluita contra l’estigma-, amb el suport de la Generalita t de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa", amb l'objectiu de reflexionar i canviar els hàbits en relació a la salut mental.

A Reus, la campanya també té el suport del Grup Pere Mata, l’Associació de Familiars de Malalts Mentals Dr. Francesc Tosquelles i la Regidoria de Benestar Social, que formen part de la Taula de Salut Mental del Camp de Tarragona.

Es tracta d’una iniciativa amb dues línies d’acció: promoure a través dels mitjans de comunicació un major coneixement sobre la salut mental i la instal·lació d’una mostra itinerant, que arriba a Reus pels volts del Dia Mundial de la Salut Mental. Una commemoració que se celebra a tot el món el 10 d’octubre.

L'àmbit laboral, la família i el grup d'amics són els tres escenaris principals sobre els quals es posa el focus per començar a combatre l'estigma més quotidià, ja que en aquests àmbits és on s’estableixen la majoria de relacions personals que més afecten la persona que passa per un moment delicat de la salut mental.

 

Enquesta interactiva

Darrere del sofà, un plafó de gran format explica la incidència de la discriminació per raó de salut mental en les esferes més importants de la vida. L'objectiu és que els vianants, atrets per unes dades que es poden veure des de lluny, s'acostin a participar en una enquesta interactiva i de l'experiència n'obtinguin una mirada més conscient sobre la qüestió.

Un sofà, que ja havia estat protagonista en anteriors campanyes, és també el leitmotiv d'aquesta nova campanya informativa sobre la salut mental. És l'element que de nou convida a prendre's una estona per aturar-se i poder parlar obertament sobre un tema que fa anys que està silenciat.

Les persones que han viscut l'experiència de passar per un trastorn mental són les encarregades de portar les seves històries per tal de fer caure els prejudicis que encara existeixen sobre el tema. Per això, aquestes mateixes persones són les que conviden a seure en aquest sofà als espectadors de les diverses poblacions on ha arribat la campanya "Quan no sàpigues de què parlar parla".

Una campanya que incideix en el fet que per donar suport a una persona que està passant per un problema de salut mental no cal ser-ne un expert, només cal deixar les pors a un costat i tenir la predisposició d'escoltar, com també d'obrir-se a compartir les preocupacions pròpies.