Back to top

Porrera ja té depuradora

La instal·lació de la depuradora de Porrera ha suposat una inversió superior als 728.400 euros. Actualment, hi ha 16 depuradores actives al Priorat que garanteixen el sanejament al 75% de la població de la comarca
Un moment de la inauguració oficial de la depuradora de Porrera.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, acompanyat per l’alcalde de Porrera, Jonàs Macip, el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris, el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Jordi Agustí, entre d’altres autoritats, ha inaugurat la depuradora de Porrera, la setzena que es posa en servei a la comarca del Priorat.

Entre 2016 i 2017, “hauran entrat en servei sis noves depuradores a la comarca” de manera que “el Priorat disposarà gairebé d’una vintena depuradores, la qual cosa és vital per garantir el desenvolupament equilibrat i sostenible i millorar la qualitat ambiental d’aquest territori”, ha dit, avançant que “entre el 2017 i el 2021 clourem tot el sanejament de la comarca”.

Rull ha reivindicat la feina feta: “Hem aconseguit posar en servei a Catalunya mig miler de depuradores que garanteixen el sanejament del 97% de la població de Catalunya” i ha explicat que se seguirà avançant. La majoria d’aquestes instal·lacions han estat destinades fins ara a garantir el sanejament de les ciutats més grans i poblades. A partir d’ara “ens centrarem, per una banda, en modernitzar aquelles depuradores que fa anys que estan construïdes i que requereixen millores i, per l’altra, en potenciar la progressiva construcció de depuradores en petits municipis i nuclis de menys de 2.000 habitants”, ha posat de relleu.

Priorat: 75% de població sanejada

La instal·lació de Porrera, que ha suposat una inversió superior als 728.400 euros, finançats íntegrament per l’ACA, és una depuradora de tipus biològic amb filtres percoladors, amb una capacitat de tractament de 215 m3/dia. També s’ha construït una xarxa de col·lectors en alta (conduccions que recullen les aigües residuals de la xarxa de clavegueram municipal fins a la depuradora) d’uns 500 metres de longitud. La depuradora està concebuda per sanejar les aigües residuals d’una població de 465 habitants i la seva activació permetrà millorar també la qualitat ambiental de la conca del riu Siurana, concretament el riu Cortiella.

Actualment, hi ha 16 depuradores actives a la comarca del Priorat que garanteixen el sanejament al 75% de la població:  Bellmunt del Priorat, la Bisbal de Falset, Capçanes, Cornudella de Montsant, Falset, la Figuera, els Guiamets, Mas-Roig (barranc del Pou), el Molar, la Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Pradell de la Teixeta, la Torre de Fontaubella, Torroja del Priorat i Ulldemolins. Al llarg de 2017, l’ACA té previst posar en servei dues depuradores més a la comarca, les de Gratallops i Marçà. La de Porrera és la depuradora 506 en servei a tot Catalunya.