Back to top

Preocupació pels ofegaments a les platges tarragonines

En el que portem d'estiu 19 persones han mort ofegades a les platges catalanes, i 10 d'aquestes han estat a la Costa Daurada. Els experts insisteixen en el fet que hem de tenir molta cura i més vigilància de l'habitual. Tot plegat, en una temporada, on la mar està patint pressions, canvis de temperatura i corrents més fortes que altres anys.

En els darrers dies han estat moltes les notícies d'ofegaments i rescats a les platges del territori, i de fet, les xifres, en comparació amb altres anys, són molt preocupants. En el que portem d'estiu, segons dades de la creu Roja, s'han realitzat 562 assistències sanitàries a les platges tarragonines, 42 rescats i 3 ofegaments. L'any anterior, en canvi, en tot l'estiu, es van efectuar 12 rescats, 623 assistències i no es va produir cap mort. Els experts creuen que aquesta alta incidència és degut a les fortes i canviants corrents marines sumades a l'augment sobtat d'onades, canvis de pressió i temperatures.

Pel que fa al perfil de persones que han necessitat ajuda, enguany i a diferència d'altres anys, són persones joves, la majoria amb edats d'entre 20 i 40 anys. Aquest és un rang que no entra dins dels factors de vigilància de risc, on es prioritzen els infants o la gent gran. Això sí, totes les persones que han necessitat atenció coincideixen amb patrons com: no saber nadar, no tenir formació, o no entendre el funcionament de les platges del territori.

Molts dies de bandera groga

En el que portem d'estiu, sigui per un motiu o un altre (corrents, vent o l'estat de la mar), quasi cada dia hi ha bandera groga a les platges del territori, algunes de vermelles i molt poques verdes. Des de la Creu Roja de Tarragona insisteixen en el fet que la ciutadania ha d'entendre que la bandera groga és una bandera restrictiva, una bandera en la qual els socorristes no tenen potestat per fer-te fora de l'aigua com és la bandera vermella, però sí que indica precaució. Durant aquesta bandera s'ha de tenir en compte no banyar-se en zones perilloses, quedar-se a prop de la zona on està el servei de socorrisme i anar amb més cura de l'habitual.

Amb tot, molts Ajuntaments estan prenent mesures més dràstiques per aturar aquesta situació, com és el cas de l'Ajuntament de Tarragona que ha decidit ampliar el servei de socorrisme a totes les platges de la ciutat o instal·lar cartells informatius i avisos quan hi hagi bandera groga per alertar dels perills.
 

 

Paraules clau:

Notícies relacionades