Back to top

Un projecte pioner a Alcover escalfa equipaments amb biomassa forestal

Es tracta d'una caldera que funciona amb biomassa forestals i que permetrà estalviar a l'Ajuntament d'Alcover 24.000 euros anuals. La instal·lació ha costat uns 353.000 euros.

Des d’aquesta tardor 5 equipaments municipals d’Alcover (dos pavellons, dues escoles i una piscina), s’escalfen amb biomassa forestal. Formen part del projecte "Xarxa de calor de proximitat", i permet els equipaments disposar d’aigua calenta per calefacció durant tot l’any.

La instal·lació energètica

Es tracta d’una caldera de biomassa que s’ha instal·lat al carrer del Molí amb una potència de 350 Kw. Les obres de la xarxa d’Alcover, que s’han finançat en un 50% pels fons FEDER, un 25% per la Diputació, i un 25% per part de l'Ajuntament, han suposat una inversió de 353.083 €. L’estalvi econòmic serà, aproximadament, de 24.000 euros anuals respecte a la despesa actual.

A nivell ambiental, el funcionament de dels instal·lacions permet una reducció d’emissions de 106 tones de CO 2 l’any. A més, l’ús de l’estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes que resulten d’una gestió forestal sostenible. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior. En aquest sentit, el projecte ha permès impulsar indirectament la redacció del Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal Conjunt que ha de permetre gestionar de forma sostenible les forests per tal de protegir-les dels incendis i alhora poder valoritzar subproductes com la biomassa per aprofitament energètic.

Un projecte estratègic per a la demarcació

Alcover és un dels 9 municipis que formen part del projecte “Xarxa de Calor de Proximitat”, juntament amb Gandesa, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el Montmell, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera i Tivissa. Es preveu que en un futur hi hagi més municipis de la demarcació que utilitzin aquest sistema d’abastament energètic.

Paraules clau:

Notícies relacionades