Back to top

Rebuig veïnal a l'ocupació de l'antiga residència Montemar

Malestar entre els veïns del barri de Vilafortuny per l'ocupació de l'antiga residència de Montemar. Mentre que els nous ocupants asseguren que volen crear un centre social per a famílies amb pocs recursos, migrants i dones maltractades, els veïns exigeixen que es paralitzi el projecte perquè l'edifici no està en condicions i s'està fent de manera il·legal.
edifici dignitat

L'alerta entre els veïns es va activar aquest divendres, quan els nous ocupants de l'edifici van penjar una pancarta on s'hi llegia "Obra social, edifici dignitat". El representant dels okupes, que aquest dissabte ha mantingut una conversa tensa amb els veïns, s'ha presentat com a Jorge, un activista que té una masia a Reus, i els ha explicat que el que pretén és netejar i arreglar l'equipament per dur-hi a terme un projecte humanitari. La seva voluntat és portar-hi prop de 50 famílies vulnerables, amb fills menors, i un centenar de persones més amb desarrelament social, i assegura que aquestes començaran a arribar el mes d'agost, i que els cobrarà un lloguer social. Així també ho explica en la pàgina web edificidignitat.org, on anuncia que ha impulsat una campanya de crowfunding per recaptar diners per la causa.

Els veïns, però, lamenten que el projecte no compta amb cap llicència d'obres ni permís institucional, i asseguren que l'edifici no està en condicions d'acollir a ningú. Així ho explica una de les veïnes, Maria Muñiz: "ara mateix hi ha problemes de rates, hi han hagut incendis, hi han hagut caigudes de balcons... tenim un problema seriós allí, no s'hi pot posar absolutament ningú, i després hi ha un problema greu amb el projecte que vol realitzar, vol acollir 50 famílies amb problemes, problemes de dones maltractades, nens amb problemes... llavors, aquesta gent necessita veritables professionals". Per tot això reclamen que s'aturi el projecte, i exigeixen al consistori més vigilància policial per evitar l'arribada de nous okupes. Els veïns, però, que han sol·licitat, d'urgència, una reunió del Consell de Barri, lamenten la inacció del govern municipal.

D'altra banda, s'estan plantejant presentar una denúncia als jutjats per l'ocupació il·legal d'un edifici precintat per l'ajuntament, i per la manca de salubritat i perillositat de la construcció. Actualment l'equipament és propietat d'una entitat bancària.

Paraules clau: