Back to top

S'amplia la vacunació del virus de papil•loma humà

Si fins al moment, es suggeria vacunar a noies de sisè curs d’educació primària, ara també s'hi afegeixen homes que mantenen relacions sexuals amb altres homes, treballadors del sexe i persones que han patit abús sexual.
vacunes

El virus del papil·loma humà afecta principalment a la pell i les mucoses. Fa més d'una dècada que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya treballa en campanyes de vacunació per evitar la transmissió de la malaltia. De fet, la infecció d'aquest virus de tipus 6, 11, 16 i 18 es pot prevenir i eviten el 70% dels càncers de cèrvix i el 90% de les berrugues genitals.

Des de Salut, assenyalen que es poden vacunar les noies i dones de 9 a 26 anys i recomanen fer-ho abans d'iniciar relacions sexuals. La vacuna està finançada en el marc del programa de vacunacions sistemàtiques en noies de sisè de primària. Durant el curs escolar, se'ls apliquen les dues dosis necessàries. Ara, el departament ha ampliat el ventall de vacunació a més persones, concretament s'afegeixen homes que mantenen relacions sexuals amb altres homes, treballadors del sexe i persones que han patit abús sexual. Per tot plegat, els experts recomanen que s'adrecin al seu metge de capçalera. Després d'anys de vacunació, els professionals fan un bon balanç dels resultats, tenint en compte la rebaixa de malalties contretes per aquest virus, així com la disminució de berrugues genitals.

En el cas de Reus, també s'han previst vacunes per fer front a la demanda, que s'administren principalment als centres d'atenció primària.  Els professionals insisteixen en la importància no només de vacunar-se per prevenir malalties, sinó també en la pràctica segura en les relacions sexuals.