Back to top

El Sant Joan serà un dels dos Hospitals COVID a la demarcació

El de Reus i el de Tarragona seran els centres hospitalaris on es concentraran tots els malalts de coronavirus que requereixin d'hospitalització. La resta d'Hospitals començarà a iniciar activitat assistencial no COVID.
hospital

La Regió Sanitària del Camp de Tarragona comença a plantejar la desescalada de la COVID-19. "Sempre amb la mirada posada en el retrovisor", diu Ramon Descarrega, gerent de la regió, la voluntat és anar tornant a la normalitat assistencial tenint en compte la baixa incidència als hospitals del territori. Ara bé, tot el pla de desconfinament va acompanyat de requisits que són imprescindibles. 

El Sant Joan i Joan XXIII, centres de referència

lab

Una de les principals accions que contempla el departament de Salut, és concentrar tots els casos de COVID-19 que necessitin ingrés hospitalari a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona i al Sant Joan de Reus. En aquests centres s'habilitarà "un doble circuit", un de COVID i un de no COVID. Per a la resta de centres, només hi haurà circuït de no COVID. Això vol dir que, si un pacient es determina que té la malaltia i que requereix d'hospitalització, serà ingressat en algun d'aquests dos centres. 

Això no vol dir que les persones que considerin que són positius hagin d'anar a Reus o a Tarragona. S'han de dirigir al seu metge de capçalera i serà ell el que decidirà si la persona requereix d'hospitalització o si s'ha de confinar a casa perquè no té símptomes o perquè els té molt lleus. Sempre en funció del que digui el personal sanitari. 

El que busca aquesta mesura és començar a arrencar activitat assistencial que per culpa de la pandèmia ha quedat desprogramada. La gent que tenia operacions previstes a Reus o a Tarragona se'ls oferirà la possibilitat de ser operats en centres no COVID, segurament, amb els mateixos professionals que els havien d'operar. 

A més, es farà proves de diagnòstic a totes aquelles persones que hagin de ser operades, per determinar que no són positius. En cas de ser-ho, l'operació s'ajornaria i el pacient es redirigiria al seu metge de capçalera per fer les valoracions pertinents. 

Possibilitat de tornar enrere

Durant la pandèmia, a Tarragona s'han habilitat 107 llits d'UCI, pràcticament el doble de la capacitat habitual. D'aquests, només se n'han arribat a necessitar 82. La idea és deixar d'habilitar llits d'UCI però sempre amb la mirada posada a un possible rebrot. En tres o cinc dies es podria tornar a recuperar la xifra de 107 llits d'UCI. 

De la mateixa manera, durant la pandèmia, s'han habilitat 466 llits més d'hospitalització. Una xifra que se suma als 888 que hi ha normalment entre tots els centres del territori. En aquest punt, Descarrega assegura que "no desmuntem, sinó que modifiquem l'aplicabilitat per si fos necessari recuperar-ho amb un temps ràpid". 

Llista d'espera única

A tot això, cal sumar-hi el concepte de llista d'espera única a tot el territori. Amb la voluntat de donar cobertura assistencial a tots els nivells, s'habilitarà una eina que permeti garantir que tothom qui ho necessita pugui ser atès en qualsevol dels centres del territori i per qualsevol dels seus professionals. Una mesura que podria arribar per quedar-se, segons Descarrega, "perquè de tot això n'haurem d'aprendre". A més, es potenciarà la gestió telemàtica de l'assistència i el contacte entre pacients i metges. 

"És possible avançar de fase"

Descarrega assegura que "com a regió sanitària i perquè partim d'unes dades inferiors a les d'altres territoris, i també per les necessitats socials del territori, amb una mobilitat menor a la d'altres punts, ens permet avançar de fase més ràpidament. De fet, així ho hem dit al departament de Salut". Aquesta és una tesi del gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona atenent a la fotografia del territori a dia d'avui. 

Paraules clau:

Notícies relacionades