Back to top

El tortell de massapà segueix sent el rei

El dia de Reis és sinònim de tortell. Tot i els excessos durant les festes de Nadal, els clients segueixen apostant per aquest pastís pels dies 5 i 6 de gener. Un dolç molt artesà que pot arribar a superar les dotze hores d'elaboració.
Un dolç molt artesà que pot arribar a superar les dotze hores d'elaboració.

Si tenen una cosa clara els més llépols, és que Reis és sinònim de tortell. No importen els excessos durant les festes de Nadal: el pastís en forma d'anella farcida segueix sent un dels imprescindibles del mes de gener. Tot i les variades opcions que incorporen les pastisseries, l'estrella segueix sent el tortell de massapà. "El de massapà és el que més es ven, però el de nata, que és molt fresc, i el de crema, que fem nosaltres, s'accepten molt bé", explica el propietari de la Pastisseria Caelles, Miquel Caelles.

Siguin de nata, crema o massapà, a cap d'ells els falten els dos imprescindibles: el rei i la fava. El que tampoc varia és la dedicació dels petits productors i la qualitat dels productes del tortell. Un pastís que, si es fa de manera artesana, té un llarg procés d'elaboració i que fins i tot ha creuat els límits de fer-se només per Reis. "El procés des de pastar-lo, farcir-lo, la fermentació i la cocció dura al voltant de 12 hores. Venem al voltant de 900 tortells entre el dia 5 i el dia 6 de gener", explica el propietari. "Ja fa una setmana que en fem per encàrrec i després de Reis també en farem, per gent que marxa de viatge i el volen prendre", afegeix Caelles.

Les pastisseries reconeixen que es mantenen alerta dels nous interessos de la clientela i estan preparades per sumar-se a canvis, com és la incorporació de tortells per a persones diabètiques. Tot i això, any rere any, els tortells tradicionals segueixen sent els triomfadors pel dia de Reis.

Paraules clau: