Back to top

Tremosa: 'Europa ha fracassat pels estats centralistes del sud'

El projecte europeu està fracassant per culpa d'Estats com l'espanyol, el francès o l'italià. Aquesta és la tesi que l'eurodiputat del PDeCat, Ramon Tremosa i el seu assessor, Aleix Sarri, expliquen al llibre 'L'Europa que han fet fracassar'.
Ramon Tremosa i Aleix Sarri han presentat el seu llibre a Cal Massó

La presentació d'aquest dimarts a Cal Massó ha servit per explicar perquè afloren els moviments desacomplexadament euroescèptics. Tremosa i Sarri també volen posar sobre la taula els elements que han portat, per exemple, al triomf del brèxit. Entre els arguments antieuropeïstes hi ha l'incompliment sistemàtic de la normativa europea que lideren els països centralistes del sud.

Tremosa afirma que la Comissió Europea obre mil expedients cada any a Espanya, França, Itàlia i Grècia per incompliments de la normativa comuna.

Durant la presentació del llibre tant Tremosa com Sarri es van esplaiar en els exemples del que consideren 'la incoherència de l'Estat espanyol', que repeteix a la Generalitat que s'ha de mantenir dins la llei pel que fa al procés sobiranista, mentre admet públicament que no pensa complir la llei europea. Un altre dels exemples és la gestió dels ports. La directiva europea estableix que cada instal·lació portuària ha de marcar de manera autònoma les seves tarifes i que no es poden utilitzar els beneficis 'de Barcelona, Tarragona i València', exemplifica Tremosa, per eixugar el dèficit d'altres ports de l'Estat. El govern del PP, però, ha afirmat públicament al Parlament Europeu que no té cap intenció de complir aquesta normativa.

Amb tot, Tremosa tampoc amaga la falta de legitimitat democràtica d'Europa, amb Comissió que té per president algú 'que no s'ha escollit per votació popular, sinó que l'han designat els caps d'Estat darrere una cortina'. Tampoc esquiva la seva poca capacitat d'acció en els propis Estats, com és el cas del Corredor del Mediterrani, una infraestructura que, segons l'eurodiputat, 'només un Estat català construirà'.

Paraules clau: