Back to top

Últims assajos del Misteri de la Selva

JORDI OLÀRIA GRAS

El 15 d’agost és, per a molts pobles de Catalunya, dia de Festa Major, a la Selva, però, té una connotació especial. S’hi representa el Misteri de la Selva, el drama assumpcionista més antic d’Europa. Generació rere generació, els selvatans van nodrint aquesta representació cada any. Una representació que, enguany, ja ho té tot a punt.

La Selva es bolca amb el seu Misteri, i prova d’això són els assajos que fa setmanes que realitzen els seus actors i cantaires. Prop d’un centenar de veïns donen vida a aquest drama assumpcionista dedicant-hi esforços i hores. A falta d’una setmana per l’estrena, els assajos s’intensifiquen, i els detalls i retocs no estan mai perfectes. Túniques, complements, sandàlies... tot i tothom ha d’estar a lloc per poder començar. Quan tothom està vestit, toca ocupar les posicions, i començar amb els exercicis d’escalfament bucal. Tothom a lloc i afinat, i comença el Misteri. El secret dels assajos és la pròpia idiosincràsia dels actors i cantaires.

36 anys després, alguns dels integrants del grup de teatre segueixen sent fidels a una cita que consideren senyal d’identitat.

Una representació com aquesta no tindria continuïtat sense l’entrada de les generacions noves.

Després del primer moment, però, i al cap d’uns quants assajos, les coses es comencen a veure amb perspectiva.

Els dimonis, la Verge Maria, i els cantaires ja estan a punt per tornar a donar vida al seu Misteri, la representació assumpcionista més antiga que es conserva a Europa en llengua romànica, i que fa 36 anys que cada 15 d’agost omple l’església de Sant Andreu de la Selva del Camp.