Back to top

Vuitanta anys del bombardeig al Centre de Lectura

El bombardeig del 17 de setembre de 1937 va ser un dels més durs a la capital del Baix Camp. Aquest diumenge s'ha complert 80 anys de la tràgica jornada. Des de Canal Reus Televisió, hem parlat amb un etnòleg i un testimoni d'aquell episodi negre de la història reusenca.
El 17 de setembre del 1937 hi va haver el primer bombardeig important a la ciutat de Reus.

El 17 de setembre del 1937 hi va haver el primer bombardeig important a la ciutat de Reus i va afectar a diferents edificis i més en concret al centre de Lectura. En motiu dels 80 anys de la Guerra Civil, s'ha realitzat a la Biblioteca del Centre de Lectura un acte per recordar els fets i per fer un homenatge a la mort de la jove bibliotecària Regina Figuerol Rebull, neboda de l'escultor Joan Rebull. La presentació l'ha fet el president del Centre de Lectura, Jaume Massó acompanyat del director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i reporter amb una dissertació titulada Guerra viscuda i memòria. Plàcid Garcia Planas va ser corresponsal a Sarajevo quan tingueren lloc els primers bombardejos a aquesta ciutat durant la guerra de Bòsnia.

L'etnòleg Salvador Palomar, ha recordat que 'Reus és el segon nucli urbà més bombardejat, per darrere de Barcelona. Destaca per la gran feina que es va fer des de la defensa passiva i en la construcció de refugis'. Un dels testimonis dels atacs, Francesc Gras, explica que 'el 17 de setembre de 1937 jo vaig anar al Centre de Lectura a buscar un llibre i vaig sentir les sirenes. Vaig posar-me dins del vestíbul del Centre de Lectura, si hagués tardat uns segons més tard, hauria estat dalt on hi havia la bibliotecària que va morir a causa de la bomba'.

Paraules clau: