Back to top

Siurana i Riudecanyes pateixen el seu pitjor episodi de sequera

Des que es va construir la presa a Cornudella de Montsant l'any 1973, els dos embassaments no registraven un nivell de reserva d'aigua tan baix. Una situació que posa en dubte poder regar els conreus aquest 2023. A més, la manca de gestió forestal i l'augment del sotabosc no ajuda a fer que l'aigua s'escorri cap als pantans.

El sistema de pantans de Siurana-Riudecanyes pateix el pitjor episodi de sequera i, per tant, de reserva d'aigua des que es va inaugurar la presa a Cornudella de Montsant l'any 1973, tot just ara fa mig segle. Al Camp de Tarragona no hem viscut cap episodi important i continuat de pluges des del temporal Glòria, el gener de 2020. Més de tres anys després, les reserves d'aigua a casa nostra estan sota mínims: mig hectòmetre cúbic al pantà de Riudecanyes (per sota del 10%) i menys d'un hectòmetre cúbic a Siurana (no arriba al 8% de la seva capacitat).

Aquestes reserves deixen a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes en una situació límit de cara a poder regar els conreus aquest 2023: caldria un episodi de pluges considerable per poder garantir l'aigua aquest pròxim estiu a les més de 4.000 hectàrees que en depenen. De fet, això suposa que ara mateix no estigui garantit el reg per aquesta temporada, que habitualment és de 12 setmanes. A tall d'exemple, aquest passat 2022 només s'ha pogut donar el 40% de l'aigua que es dona als regants en un any normal.

panta de riudecanyes febrer de 2023


Des de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes asseguren que les reserves actuals són pels municipis que en depenen per al consum humà. Més enllà d'això, asseguren que en les darreres dècades, la manca de gestió forestal ha contribuït negativament en la capacitat de recaptació d'aigua. La desaparició de conreus i l'augment de sotabosc, provoquen que hagi de ploure més quantitat de litres per metre quadrat perquè l'aigua no s'absorbeixi immediatament i s'escorri cap a barrancs i rieres i arribi als embassaments.

Davant de la situació actual, la Comunitat de Regants està aprofitant per fer manteniment de les canonades que feia dècades que estaven submergides. D'altra banda, amb l'aigua per ús de boca garantida a la gran majoria de municipis a través del Consorci d'Aigües de Tarragona, els regants confien garantir un reg mínim amb les pluges que esperen que arribin aquesta primavera.

Buscar alternatives

És evident que aquesta situació que estem vivint és fruit del canvi climàtic i de la manca d'una periodicitat de pluges a casa nostra. En aquest sentit, en l'entrevista concedida al programa La Comarcal de Canal Reus, la Comunitat de Regants de Riudecanyes ha apuntat que s'està treballant, amb l'Agència Catalana de l'Aigua, en alternatives per garantir el reg, més enllà de la quantitat de pluja: una de les opcions implica aprofitar l'aigua regenerada que surt de la depuradora de Reus i que podria ser aprofitada tant pels regants, si es bombés de nou cap amunt, com per la indústria de la costa del Camp de Tarragona.

Recupera l'entrevista completa a La Comarcal

Paraules clau:

Notícies relacionades