Back to top

10 trucs per refrescar casa teva sense aire condicionat

Amb l'arribada de la calor us portem 10 consells per mantenir la llar fresca sense la necessitat de fer servir aire condicionat

Com puc refrescar casa meva? Arriba l'estiu i la calor ho inunda tot, fins i tot, l'interior de les cases. Si no tens aire condicionat i la calor és la protagonista de la teva llar, et portem alguns consells per aconseguir mantenir-la fresca.

1. Mantenir les finestres tancades durant les hores de sol

finestra

És el consell bàsic per evitar que la calor entri a casa i mantenir la frescor durant tot el dia. Si les finestres, les cortines i les persianes es mantenen obertes a la nit i tancades durant el dia, la temperatura de l'interior serà més estable. 

2. Aprofitar i potenciar l'ús de les cortines

Aprofitar les cortines

Les cortines poden ser un gran aliat per combatre la calor si sabem com utilitzar-les. És important que siguin de colors clars perquè no absorbeixin la calor i evitar els colors foscos. A més, durant la nit podem ruixar-les amb aigua perquè l'aire que entri ho faci d'una manera més fresca.

3. Optimitzar els ventiladors

Optimitzar els ventiladors

Encara que no tinguem aire condicionat, si tenim ventiladors, podem crear-ne un de casolà. Un truc és col·locar davant del ventilador un recipient metàl·lic amb gel i sal perquè refredi l'aire. En cas que tinguem més d'un ventilador, els podem col·locar de forma estratègica perquè creïn corrents d'aire fred i simuli l'aire condicionat.

4. Evitar l'ús d'electrodomèstics

Per evitar que la temperatura de casa sigui elevada, cal evitar l'ús dels electrodomèstics que desprenen més calor, com la planxa o el forn. A l'hora de cuinar, és important encendre la campana extractora perquè elimini la calor i no es creï xafogor dins la cuina. Cal tenir en compte, també, la calor que desprenen els llums i utilitzar els llums LED, ja que generen menys escalfor.

5. Refredar la casa 'naturalment'

Refredar la casa amb plantes

Col·locar plantes dins de casa també serveix per refredar la temperatura de la forma més natural i ecològica. Les plantes absorbeixen la calor i, si se situen al costat de les finestres, en frenen l'entrada. A més, si es reguen a la nit, la humitat que es genera a les torretes fa que l'interior de la llar es refresqui.

6. Dutxar-se amb aigua freda

Per patir menys la calor, també és important beure molta aigua durant les hores de sol i dutxar-se amb aigua tèbia o freda. Remullar els peus en aigua freda també és una opció ràpida i casolana per refrescar-se.

7. Aprofitar els corrents d'aire

Aprofitar els corrents d'aire

A banda del ventilador, també cal saber quins són els corrents d'aire naturals de la nostra llar. Si tenim finestres davant per davant cal obrir-les perquè es creïn corrents d'aire.

8.  Refrescar el terra de la llar

Si a la nit notem que hi ha molta escalfor dins de casa, un truc per rebaixar la temperatura és fregar el terra amb aigua freda. Si es fa a la nit, s'aconsegueix que l'ambient sigui més fresc.

9. Treure partit dels llençols

Si els llençols són frescos, és més probable que a l'hora d'anar a dormir no tinguem tanta calor. D'aquesta manera, hem de saber que els llençols més frescos són els de cotó i els de seda i, per tant, els més pràctics a l'estiu. Si això no és suficient, durant el dia es poden treure del llit i portar-los a l'habitació més fresca fins a la nit.

10. Col·locar làmines protectores a les finestres

Col·locar làmines protectores a les finestres

Si cap dels consells anteriors aconsegueix rebaixar la temperatura de dins de casa, sempre podem recórrer a un altre truc molt pràctic: col·locar làmines protectores a les finestres de casa. Aquestes làmines permeten l'entrada de llum, però eviten que entrin les radiacions ultravioletes i la calor i s'han d'adquirir en empreses especialitzades.

Paraules clau:

Notícies relacionades