Back to top

Un any després de l'explosió d'IQOXE

Han passat 366 dies des d'aquell 14 de gener del 2020, un dels episodis més negres de la indústria a casa nostra.

Fa justament un any que la planta d'IQOXE, especialitzada en derivats d'òxid d'etilè, situada al Polígon Sud de Tarragona, va patir una greu explosió que va commocionar a tota la ciutadania. De fet, a conseqüència de l'accident, tres persones van morir. L'explosió també ha deixat al territori una sensació d'inseguretat flagrant.

'Un any després no ha canviat gairebé res'

Accident IQOXE

Els sindicats asseguren que si es tornés a succeir un accident d'aquesta mena els mecanismes de resposta de les administracions i la població seria exactament el mateix. Ningú sap què ha de fer i com ha d'actuar. El secretari general de la UGT a Tarragona, Joan Llort, carrega contra la manca de recursos a l'hora de fer inspeccions de treball i denuncia que no s'han pogut reunir amb la subdirecció general de seguretat industrial, depenent de la Generalitat que és qui avalua i regula aquest tipus d'activitats. 

IQOXE es defensa i denuncia un complot

Les sospites de presumptes infraccions i irregularitats de l'empresa queden reblades a l'Auto del cas que, entre d'altres, assegura que IQOXE ha estat operant des de l'inici de la seva activitat sense un pla d'autoprotecció homologat i que de tot plegat en tenia constància l'administració competent. A hores d'ara s'acusa IQOXE de delictes molt greus, com el d'imprudència greu amb resultat de mort, delictes contra els drets dels treballadors i vessaments il•legals. Malgrat les acusacions, l'empresa es defensa i denuncia un complot que treballa per carregar-se la seva credibilitat. 

Els ecologistes segueixen en peu de guerra

Els ecologistes han estat els que més han posat el crit al cel contra el que ha succeït al polígon químic de Tarragona durant el darrer any. Des d'un primer moment van portar el cas als tribunals perquè consideraven que s'havien vulnerat diverses normatives i que les condicions dels productes inflamables que es manipulaven a IQOXE no eren les idònies. Asseguren que no ha canviat res i que la seguretat continua en dubte.

ENTREVISTA | 'A Tarragona suspenen administració i empreses'

Nani Rodríguez, experta en comunicació de crisi i risc de la URV, assegura que "no tenim cap garantia que les empreses dels polígons tarragonins siguin segures". Critica la inacció de les administracions competents, que han abandonat la ciutadania, la qual no està suficientment formada, al seu parer, per enfrontar-se a un accident com el d'IQOXE.

Paraules clau:

Notícies relacionades