Back to top

El Banc de terres del Priorat ja compta amb 117 finques inscrites

En total, sumen 172 hectàrees i pertanyen a 39 propietaris diferents
noticies

El Banc de terres del Priorat va tancar el 2019 amb un total de 117 finques registrades, cinc acords ja formalitzats i altres quatre en procés de mediació. Un balanç altament positiu, tenint en compte que el Banc de terres –tot i que va començar a treballar de portes endins el gener de 2019– no va ser plenament operatiu fins al mes d’octubre.

Aquesta iniciativa mira de combatre el procés d’abandonament de terres agrícoles i la falta de relleu agrari a la comarca del Priorat. Les 117 finques actualment inscrites en el Banc de terres sumen un total de 172 hectàrees i pertanyen a 39 propietaris diferents.

26 demandants d'entre 21 i 55 anys

La tipologia de finques és diversa. Tot i que hi ha un percentatge elevat de finques forestals, n’hi ha de tota mena: trossos abandonats, però també finques productives a punt per entrar-hi a treballar. Les terres estan distribuïdes entre gairebé tots els pobles del Priorat i hi ha representats una important diversitat de conreus: horta, olivers, ametllers, avellaners i vinya. Algunes finques compten amb instal·lacions complementàries, com és el cas de cabanes de tros i algun petit magatzem.

Entre les ofertes també n’hi ha que compten amb masos abandonats, una petita granja i un petit celler. Pel que fa als 39 propietaris, majoritàriament són persones amb edats compreses entre els 70 i els 90 anys, que amb el consentiment dels hereus volen trobar persones disposades a gestionar o recuperar les seves finques. També hi ha casos de persones molt més joves (de 30 a 55 anys) que han rebut propietats en herència.

Un altre grup nombrós són agricultors, que ja han superat l’edat de jubilació i no troben relleu generacional per a les seves finques, que encara són en producció.

Pel que fa al perfil dels 26 demandants inscrits, l’edat oscil·la entre els 21 a 55 anys, tot i que el grup majoritari són persones de menys de 40 anys que, recentment, han fet la incorporació com a joves agricultors o són a punt de fer-la.

Dinamització de l'espai agrari

banc

Joves pagesos que amb experiència i formació en el sector, que no han tingut accés a la terra per línia successòria o, si en tenen, necessiten més superfície de conreu.

Tot i això, entre els demandants també hi ha perfils completament oposats: persones que busquen petits trossos per a l’autoconsum, o bé professionals agrícoles plenament consolidats (entre els quals hi ha particulars, cooperatives i petites empreses).

El Banc de terres del Priorat, gestionat pel Consell Comarcal, es crea amb la finalitat d’esdevenir un servei de dinamització i suport a la gestió de l’espai agrari, amb la funció de mediació entre persones propietàries de finques susceptibles a ser aprofitades i persones que volen recuperar-les mitjançant acords (parceria, arrendament, cessió…).

Assesorament jurídic especialitzat

banc terrees

El Banc de terres compta amb assessorament jurídic especialitzat en contractes de conreu, per garantir la seguretat jurídica dels acords per a ambdues parts.

Com a línies complementàries d’assessorament i acompanyament a les persones usuàries del Banc, també es podrà comptar amb la resta de serveis propis del Consell Comarcal: formació, empresa i ocupació, joventut, borsa d’habitatge...

Aquest projecte està inclòs en el Programa Estratègic de Competitivitat Territorial (PECT) Priorat-Montsant-Siurana, que compta amb el finançament dels fons FEDER de la Unió Europea i que coordina el Consell Comarcal del Priorat.

Alhora, és una iniciativa inclosa, com a actuació, en el Sistema de Gestió del Paisatge, que s’ha desplegat en el marc de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani a Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Paraules clau:

Notícies relacionades