Back to top

El Banc de Terres dóna una nova oportunitat al Baix Camp rural

La plataforma posa en contacte pagesos que abandonen terres amb productors que vulguin donar-los ús. Funciona des de l'estiu i ja ha culminat 5 contractes. En paral·lel també impulsen l'agricultura regenerativa.
Imatge d'arxiu d'una parada d'olivers

L'Institut d'Horticultura de Reus ha acollit una de les presentacions del Banc de Terres del Baix Camp. Aquesta plataforma vol combatre l'abandonament rural donant una segona vida a terres que caurien en el desús. Per fer-ho posen en contacte propietaris que hagin deixat de conrear o utilitzar terrenys, o que prevegin fer-ho, amb pagesos i productors que vulguin tornar a donar ús a la terra. Els posen en contacte, els acompanyen durant la redacció del contracte i vetllen perquè se'n compleixin les condicions. Tot plegat per evitar que es perpetuï l'abandonament rural que pateix el Baix Camp les darreres dècades i que, tal com explica el tècnic del Banc Gesamí Sardà, 'provoca riscos tant sobre el paisatge, amb el risc d'incendi, com sobre la societat rural'.

'Els pobles s'han fet per a l'agricultura, si l'agricultura deixa de ser viable en aquests pobles, els pobles en si comencen a tenir una viabilitat menor', explica Sardà.

Porten mig any d'activitat i 5 contractes signats. Confien, de fet, que a mesura que vagin fen les presentacions que els queden i es vagi coneixent el projecte, l'activitat del Banc vagi a l'alça. 'La previsió és signar-ne uns quants més aquest hivern, està començant, s'està desplegant, hem fet xerrades a tots els pobles d'interior i de muntanya i ara ens queda la plana'. En paral·lel, des del Banc també s'impulsa l'agricultura regenerativa, que vol fer un pas més enllà de l'ecològica i donar eines al pagès per treure el màxim profit de les terres coneixent-ne els components i regenerant-los.