Back to top

El càncer de pell, una malaltia molt present

Sol, aigua i arena, un espai on s'ha de tenir precaució per no desenvolupar malalties com el càncer de pell, un dels més freqüents, però també dels menys mortals. Les causes, el diagnòstic i la prevenció d'aquesta malaltia són alguns dels elements que remarquen des de l'Hospital de Reus.
Imatge d'una noia aplicant-se crema solar a l'esquena

L'estiu és l'època de l'any en què el nostre cos queda exposat de manera més freqüent, un fet que pot comportar greus problemes de salut tot i no semblar-ho, com per exemple el càncer de pell.

La pell és un tipus de barrera protectora que té la funció de salvaguardar tots els òrgans del nostre cos, motiu pel qual es veu afectada per diversos agents externs com el sol, la temperatura i els productes químics entre d'altres.

El càncer de pell es caracteritza pel desenvolupament que fa el nostre cos de cèl·lules anormals, unes cèl·lules que es divideixen i creixen descontroladament. Les causes que provoquen aquesta malaltia poden procedir de diversos factors. En primer lloc apareixen els factors hereditaris i en segon lloc, el sol, una font que proporciona energia i vitamines, però que emet una radiació invisible als nostres ulls anomenada raigs ultraviolats, molt perjudicial per a la salut.

Segons els experts, existeixen certs elements d'alerta que caldria tenir en compte per detectar el desenvolupament d'aquesta malaltia. El dermatòleg Toni Azón afirma que s'ha de vigilar amb l'aparició d'anomalies en el cos, com ho són les crostes que es curen i tornen a aparèixer, lesions que sagnen, o nafres que no es recuperen. A tot això cal afegir que s'ha de tenir especial cura amb les dimensions de les pigues, ja que la seva extensió pot ser un detonant del melanoma, un tipus de càncer cutani que pot arribar a causar la metàstasi en el cos humà. 

Des de l'Hospital de Sant Joan recomanen una aplicació repetitiva de crema protectora tan si es va a la platja, com si només se surt al carrer; i remarquen que cada tipus de pell s'ha d'adequar al factor de protecció necessari, ja que la pell més clara en necessitarà un més elevat que el de pell fosca.  La importància d'aquest producte s'ha d'inculcar en la ment dels més petits des dels inicis, ja que afirmen que és una de les prevencions de la malaltia.

Segons fonts del centre hospitalari, reben entre 15 i 20 pacients amb càncer cutani a la setmana, la qual cosa desemboca a un total de 1.000 pacients a l'any únicament a l'Hospital de Reus.

Paraules clau: