Back to top

La guerra de confeti de Reus es convertirà en una rua per Carnaval

Les tres rues del Carnaval reusenc patiran canvis en el recorregut aquest 2024

Les rues del Carnaval de Reus canviaran el seu recorregut aquest 2024. Algunes ho faran lleugerament, però també hi haurà canvis notables en altres casos. La Rua de Lluïment, la de dissabte, serà el 10 de febrer, entre les sis de la tarda i les nou del vespre.

Escurçarà el seu trajecte i transitarà la plaça de la Pastoreta, el passeig de Prim, el de Sunyer fins a la plaça de les Oques, i tornarà a baixar fins a la plaça de la Pastoreta. Fins ara, les carrosses també recorrien el primer tram del passeig de Misericòrdia, per on ara ja no passaran. El segon canvi en aquesta rua és a l'hora de plantar les carrosses.

Plànol amb el recorregut antic i present de la rua de lluïment del Carnaval de Reus

Entre les cinc i les sis de la tarda es prepararan entre la plaça de la Pastoreta i el passeig de Prim, a diferència dels darrers anys, quan ho feien al passeig de Misericòrdia. Acabada la rua de Lluïment, la festa es traslladarà a la plaça del Mercadal, amb DJ Aleix Ballester a partir de les onze de la nit, i amb el Ball de Disfresses a partir de les dotze, a càrrec de l'Orquestra Mitjanit i PD Vili's.

Consulta el programa del Carnaval 2024

La batalla de confeti es convertirà en una rua

L'endemà la festa comença a dos quarts d'onze del matí amb la plantada de carrosses, que ja no es farà a l'avinguda de la Salle, sinó a la plaça de la Pastoreta i el passeig de Prim. Aquesta rua, que arrencarà a tres quarts de dotze, també canviarà el recorregut i quedarà escurçada. Sortirà com ja feia des de la plaça de la Pastoreta, i pel carrer de Misericòrdia i els ravals arribarà a la plaça de la Sang.

Plànol amb el recorregut antic i present de la rua matinal del Carnaval de Reus

Des d'allà pujarà cap a la plaça de Catalunya i la de la Llibertat. En lloc d'arribar al passeig i baixar fins a la Biblioteca Central, les carrosses s'aturaran i dinaran a la plaça de la Llibertat, incloent-hi el ball vermut amb Mano's Rock. A la tarda arribaran els canvis més notables de les rues d'enguany. La guerra o batalla de confeti s'ha convertit en una rua que, entre les sis de la tarda i les vuit del vespre tornarà a recórrer el mateix trajecte que al matí, però en direcció contrària.

Plànol amb el recorregut de la nova rua de confeti del Carnaval de Reus

El canvi suposarà alterar completament el sentit que tenia l'acte. Fins ara, les colles feien tombs al passeig de Mata organitzades en dos cercles concèntrics. Com que giraven cadascun cap a un sentit diferent, les carrosses s'anaven creuant i es motivava que es llancessin confeti les unes a les altres. Una dinàmica que, amb el format de rua, no es podrà mantenir. La jornada acabarà amb el ball de vespre amb Mano's Rock sobre l'escenari.

Canvis que obren la porta a treballar durant l'any

Fa anys que la Federació Reusenca d'Associacions de Carnaval reivindica recuperar el centre de la ciutat per a les rues, però la principal insistència s'havia tingut amb la de dissabte, una opció que s'ha descartat sempre a criteri de la Guàrdia Urbana i el plantejament del dispositiu de mobilitat i via pública. Fonts coneixedores de la situació apunten que els canvis que s'apliquen enguany es valoraran posteriorment.

L'objectiu és poder treballar, durant tot l'any, en el plantejament que es dona a la celebració en general i a les rues en concret. El format de la batalla de confeti, per exemple, fa temps que es posava sobre la taula, entre les colles de Carnaval, com un acte que necessitava replantejar-se. Pel que fa a l'Ajuntament de Reus, ha declinat explicar aquests canvis perquè té previst fer-ho quan es presenti públicament el programa els pròxims dies.

Paraules clau:

Notícies relacionades