Back to top

El CNL impulsa 'Xalem!' per fomentar l'ús del català a Reus

El Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus engega un nou cicle d'activitats per a fomentar l'ús del català fora de les aules de formació del Consorci

El Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus organitza aquest trimestre un programa d'activitats culturals i de coneixement de l'entorn per als alumnes que estan aprenent català amb el Consorci sota el nom 'Xalem!'. Des de tallers de teatre, cuina, rap o coral fins a activitats com visites al Parc Samà, Siurana o el Pere Mata

Les activitats, en general, estan obertes només a alumnes del Centre, però també obertes a les famílies d'aquests. Això sí, el pròxim dissabte 15, el jardí del Mas Vilanova acull un espectacle infantil 'Allò que diuen els contes' obert a tothom. 

Xalem! CNL

Cicle d'activitats i tallers

Per  facilitar que alumnes i aprenents de català utilitzin la llengua catalana fora de l’aula s’han organitzat quatre tallers: un de teatre, amb Rosa Mateu, professora i directora teatral, que ja comença aquest divendres 14 d’octubre; un de cuina, amb Mariona Quadrada, professora de cuina i de català;  un de rap, amb Joël Prieto (Fetitxe 13), raper i formador de l’escola de rap Versembrant,  i també s’hi inclou la coral Canta amb el cor, que ja fa temps que funciona sota la direcció de Marc Guerris i que el dia 14 fa un assaig obert a la seu del CNL per qui ho vulgui provar abans d’apuntar-s’hi.

Xalem! CNL

A més, s’han previst sis activitats per a diversos públics i en diversos horaris: la primera serà el dissabte 15 d’octubre i consistirà en un espectacle infantil a càrrec d’Agustí Farré, una visita al Parc Samà amb un tast de vermut i oli, una visita a Siurana, cinefòrum al Cinema Rambla de l’Art de Cambrils, una visita teatralitzada a l’Institut Pere Mata, un joc d’escapada al Gaudí Centre o una anada al teatre Bartrina a veure l’obra La Roser amb una parella lingüística.

Les activitats del Xalem! s'han ideat per fer créixer els usos interpersonals de català entre la població. Amb aquest mateix objectiu el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) impulsa altres programes o activitats com el Voluntariat per la llengua, que forma parelles lingüístiques entre una persona que habitualment parla català i un aprenent de la llengua, o  De l’aula al carrer, que aquest trimestre  es desenvoluparà al CNL de l’Àrea de Reus de manera experimental i que també té com a objectiu fer augmentar l’ús oral del català fora de l’aula a l’alumnat del CPNL i als participants del Voluntariat per la llengua. Per això se’ls dotarà d’estratègies per mantenir el català en interaccions fora del grup i també d’estratègies per incrementar l’ús diari personal del català d’acord amb el seu nivell de competència en la llengua.

Paraules clau:

Notícies relacionades