Back to top

Descobreixen el segon document més antic de Riudoms

Es tracta de la primera llista de riudomencs, datada en l'any 1292. De fet, no només té interès per al poble, sinó a nivell de província, ja que és el segon cens del Camp després de la capital tarragonina. 

L'historiador Jordi Morelló estava cercant en uns documents de l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona quan va topar amb un document del qual no se'n tenia constància. Un llistat amb un centenar de noms de riudomencs de l'any 1292

És el segon document més antic del municipi que s'ha trobat fins ara, després de la Carta de Repoblament de l'any 1151. Alhora, és el cens més antic del Camp de Tarragona, sense tenir en compte un primer de la capital, que data de l'any 1272. 

Els riudomencs gaudiran d'aquest document

El llistat el formen noms de caps de casa, amb els seus noms i cognoms. I ara es repartirà per les cases de Riudoms perquè tothom pugui consultar aquest important document historiogràfic, però també, amb dades ben curioses d'aquella època.

Morelló ha realitzat un estudi sobre el context històric que existia en aquella època i que acompanyarà la reproducció del document original. De fet, la idea de fer-ho arribar a tot el poble va ser de la revista de Riudoms, L'Om, amb qui es va posar en contacte l'historiador per a poder publicar la troballa. 

La separata es podrà recollir durant la presentació pública del document que es fa aquest divendres al Casal Riudomenc i també durant el cap de setmana de Sant Jordi a la plaça de l'Església per tot aquell riudomenc que hi estigui interessat.

Paraules clau:

Notícies relacionades