Back to top

Donar sang, més necessari que mai

La Marató de Donants de Sang torna a Reus el 28 i 29 d'octubre i vol superar les 400 donacions

El 28 i 29 d'octubre són les dates escollides per celebrar una nova edició de la Marató de Donants de Sang a Reus. Cal Massó serà l'escenari d'aquest certamen amb l'objectiu de fer pujar les reserves de sang a Catalunya.

Enguany la Marató es durà a terme en dos dies i l'horari serà de 9 a 21h per tal d'acollir de forma esglaonada els donants i garantir totes les mesures de seguretat. A més a més per participar-hi s'haurà de reservar hora a través de la web donarsang.gencat.cat/MSangReus

La Marató de Donants de Sang torna a Reus

La campanya és un èxit de participació cada any i en aquesta edició es vol superar les 400 donacions de sang i 48 de plasma al llarg dels dos dies. Actualment hi ha reserves de sang per als pròxims 8 dies, quan el nivell òptim són 10.

A més, durant la tardor s'espera una alta activitat transfusional amb la represa dels tractaments i intervencions ajornats durant la pandèmia. És per això que des del Banc de Sang i Teixits de Tarragona i Terres de l'Ebre es fa una crida a tota la ciutadania perquè hi participi, i més tenint en compte que les reserves d'alguns grups sanguinis concrets està sota mínims.

el regidor de Salut de l'Ajuntament de Reus i membres del Banc de Sang i Teicits de Tarragona i les Terres de l'Ebre

En aquest sentit, Albert Soley, cap de servei del Banc de Sang i Teixits de Tarragona i Terres de l'Ebre destaca que "del grup 0 negatiu i A negatiu estem molt baixos. Del 0 negatiu es podria dir que estem en alarma. Això de tant en tant ens passa perquè la donació mai és constant però ara estem especialment preocupats perquè estem entrant a la segona onada i això ens fa patir que pugui anar a pitjor".

Qui pot donar sang?

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:

  •     Tenir més de 18 anys
  •     Pesar 50 quilos o més
  •     En cas de ser dona, no estar embarassada

Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades i els homes 4.

cartell de la Marató de Donants de Sang de Reus 2020

Donar sang, un hàbit cívic

Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar. És per això que la donació voluntària i altruista és encara l’única via per obtenir tota la sang necessària per atendre a tots els malalts de Catalunya. De fet, es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang.

De cada donació de sang se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

 

Paraules clau:

Notícies relacionades