Back to top

Entitats excloses del Parc de Nadal denuncien tracte diferencial

Critiquen que només a alguns col·lectius se'ls ha permès millorar la proposta d'activitat inicial per ajustar-se als criteris

Algunes entitats que, tradicionalment, tenien parada al Parc de Nadal de Reus, enguany n'han quedat fora. Des de l'Ajuntament s'apunta que l'espai previst enguany només podia donar cabuda a 22 de les 31 propostes rebudes. Fonts municipals asseguren que s'ha informat puntualment de la limitació d'espai, i que s'han acceptat les propostes amb millor puntuació segons els criteris tècnics fixats a les bases del Parc de Nadal, com el pressupost, la sostenibilitat, l'originalitat o l'entreteniment.

Remarquen, també, que la valoració s'ha fet des de Reus Esport i Lleure amb criteris estrictament tècnics i professionals. Un extrem que, algunes de les entitats que n'han quedat fora, posen en dubte. Es tracta de col·lectius que feia anys que tenien activitat, i que denuncien manca de criteris clars i de transparència.

El Parc de Nadal de Reus ja fa anys que es dissenya amb un eix temàtic i, el d'enguany, han sigut les dones influencers. Un concepte que, realment, volia referir-se a dones influents, i en el qual s'ha donat cabuda a personatges internacionals, com Frida Kahlo, però també a una llarga llista de professionals en actiu i referents històrics locals entre les quals també s'ha inclòs l'actual alcaldessa, Sandra Guaita.

Algunes entitats han pogut millorar la proposta inicial, però no totes

Les entitats que proposen activitats han d'adaptar-les, cada any, a l'eix temàtic en qüestió, tot i que algunes mantenen la mateixa activitat any rere any. Alguns caus i esplais opten per fer treballs manuals, que sí que varien en funció del fil conductor de cada edició. El monitor de l'Esplai L'Albada David Cayuela recorda que "sempre hem fet una manualitat, sempre ha estat ajustada al fil conductor i sempre hem estat al Parc i hem tingut èxit".

Explica que, en canvi, "aquest any hem fet una activitat que també estava molt ajustada al fil conductor i, directament, se'ns ha dit que no complíem les bases del Parc de Nadal, i en cap moment ens van dir que canviéssim el projecte, l'enfoquéssim diferent o féssim una altra manualitat o una altra activitat".

L'opció de modificar o millorar la sol·licitud, en canvi, sí que s'hauria ofert a altres entitats, com denuncien les afectades i com han confirmat a aquest mitjà algunes de les associacions a les quals sí que se'ls va oferir la possibilitat. El cap de l'Agrupament Escolta i Guia MontsantCim, Jaume Salvat, exposa que "sabem que s'han enviat correus a algunes entitats després del termini dient que la seva activitat no seria admesa si no la refeien, i a nosaltres, aquest correu no ens va arribar mai".

Aquesta ampliació de la sol·licitud hauria quedat fora del termini, que acabava el 22 d'octubre. En relació amb aquest punt, fonts municipals afirmen que les bases del Parc de Nadal permeten a Reus Esport i Lleure demanar informació o documentació addicional a posteriori si consideren que és necessari per avaluar correctament el projecte presentat.

Tot i això, insisteixen les entitats afectades, aquest recurs no s'ha fet servir per a totes les propostes presentades. Finalment, se'ls ha ofert la possibilitat de fer de monitors a les activitats que el Casal de Joves de la Palma ha preparat per al nou espai jove del Parc de Nadal.

Paraules clau:

Notícies relacionades