Back to top

La degradació i l'oblit del patrimoni ferroviari a casa nostra

Es tracta d'un patrimoni imprescindible per entendre el teixit urbà de moltes poblacions durant gairebé el darrer segle i mig que, ara, en moltes ocasions, està desapareixent, com ja ha passat amb l'antiga estació de Cambrils

L'antiga estació de Cambrils era objecte de polèmica fa un parell de setmanes, precisament pel seu enderroc. Ara, l’edifici ja no hi és, però es tracta d'una problemàtica que s'aplica a més estacions ferroviàries del Camp de Tarragona, com són la de Mont-roig, Alcover, les Borges, Vila-seca i Riudecanyes-Botarell. Totes elles han estat abandonades o estan molt deteriorades per falta de manteniment en els darrers anys.

Des de l'Associació per la Promoció del Transport Públic, Daniel Pi ens explica que el principal problema és que hi ha pocs serveis i mal plantejats. A més, a nivell d'infraestructures cal incrementar la il·luminació i la seguretat, posar màquines de bitllets i establir un servei de neteja rutinari, per tal d'evitar la degradació d'aquest servei. I és que, segons comenta, el manteniment d'aquestes estacions es va oblidant, fins que els usuaris no se senten segurs utilitzant el servei i, finalment, aquest queda inutilitzat i cessat.

D'altra banda, des de l'Associació dels Amics del Ferrocarril de Reus denuncien, també, la deixadesa de les autoritats competents pel que fa a totes les infraestructures relacionades amb la xarxa ferroviària del territori, i la falta de voluntat política per reivindicar la importància d'aquest patrimoni. Són estructures de finals del segle XIX i inicis del XX, que necessiten un canvi i que, a poc a poc, "estan aconseguint que quedin oblidades".

Recupera el reportatge sencer 

Paraules clau:

Notícies relacionades