Back to top

La Guàrdia Civil es desplega a les nuclears catalanes

La Unidad de Respuesta de la Guàrdia Civil ha començat el seu servei a la Central Nuclear d'Ascó. A Vandellós II, el servei arribarà abans d'acabar l'any. Tot plegat forma part dels nous protocols de seguretat després de l'accident de Fukushima.
nuclear

La Unidad de Respuesta de la Guàrdia Civil, destinada a reforçar la protecció física de les centrals nuclears, comença a treballar a la planta atòmica d'Ascó. El contingent tindrà una presència permanent a la instal·lació nuclear per incrementar la protecció física de la planta i oferir la suficient capacitat de resposta d'acord amb l'amenaça base de disseny de les centrals nuclears en virtud d'allò estipulat al Reial Decret 1086/2015, que regula la protecció física de les instal·lacions i els materials nuclears i de les fonts radiactives. 

El desplegament d'aquesta unitat s'emmarca en les mesures adoptades d'acord amb la llei 8/2011 de Protecció de les Infraestructures Crítiques, entre les que es troben les centrals nuclears. La central de Trillo, a Guadalajara, va ser la primera en acollir la Unidad de Respuesta de la Guàrdia Civil en una prova pilot, el 2017. Al llarg d'aquest 2019 es desplegament s'efectua a la resta de centrals espanyoles. El cas de Vandellós II, al Baix Camp, el servei s'incorporarà abans d'acabar l'any. 

guardia civil

Les tasques de la Guàrdia Civil

Les Unidades de Respuesta de la Guàrdia Civil s'ubiquen permanentment a l'interior de l'emplaçament per proporcionar una actuació adequada en cas de materialitzar-se qualsevol acció prevista en l'amenaça base de disseny i que pogués afectar la integritat de les instal·lacions o pogués suposar un risc de pèrdua del control sobre els materials nuclears i radiactius presents. 

En aquest sentit i com a resposta adquada, es considera la reacció d'oposició a un atac o intrusió amb l'objectiu de neutralitzar-lo o contenir-lo per mitigar els seus efectes. Es tracta d'una unitat formada per personal dels Grupos de Reserva y Seguridad (GRS), personal altament qualificat i equipat amb tots els mitjans necessaris per a fer front a una amenaça real. 

ANAV es farà càrrec del cost

Durant la preparació del desplegament de la Unidad de Respuesta, ANAV (Associació Nuclear d'Ascó i Vandellós), ha construit i adequat infraestructures que permeten la presència del servei en ambdós plantes atòmiques. A més, també faciliten l'adquisició dels recursos i materials necessaris per a dur a terme la tasca de protecció. Tant la inversió inicial com els costos del manteniment seran sufragats per ANAV, tal i com marca la Ley General Tributaria. 

Els responsables de la Unidad de Respuesta han treballat amb els responsables de seguretat d'ANAV en la coordinació dels protocols d'actuació. A tot plegat s'hi han afegit nombroses activitats de formació i coordinació. El contingent de la Guàrdia Civil reforça la seguretat de les instal·lacions operades per ANAV i se suma a totes les capacitats de protecció establides per a garantir la seguretat física de les centrals. 

Paraules clau:

Notícies relacionades