Back to top

La importància de tenir una memòria sana des de joves

La Fundació Rosa Maria Vivar ha tirat endavant la primera edició dels 'Neurotalent Games'

La Fundació Rosa Maria Vivar ha tirat endavant la primera edició dels 'Neurotalent Games', una iniciativa que té com a objectiu sensibilitzar la importància d'entrenar les capacitats de memòria del cervell, ja que aquest permet disposar d'una millor reserva cognitiva per fer front a l'envelliment natural del cervell o malalties neurodegeneratives, com ara l'Alzheimer.

En aquests jocs hi han participat adolescents de tot Catalunya, un total de 5.300 participants. Durant el certamen, algunes de les proves que han hagut de superar és reaccionar a seqüències d'imatges o retenir paraules de veu sense connexió entre elles. La guanyadora, de fet, ha estat una estudiant de 1r d'ESO de Tarragona, la Claudia Goenaga. 

La Fundació Rosa María Vivar, dedicada a impulsar projectes que contribueixin a crear coneixement i a sensibilitzar sobre l'Alzheimer, ha posat en marxa aquesta iniciativa amb el suport de l'Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc-UAB) i de la conselleria d'Educació de la Generalitat de Catalunya, així com la col·laboració de la Fundació La Caixa.

La memòria és un procés possible gràcies a la capacitat neuroplàstica del cervell, que és la qualitat que permet a les neurones regenerar-se tan anatòmica com funcionalment. Aquesta capacitat disminueix amb l'edat. Per aquest motiu, la comunitat científica recomana treballar la memòria en totes les franges d'edat per disposar en la vellesa d'una millor reserva cognitiva com a mida preventiva per millorar la qualitat de vida de les persones grans.

Segons els experts, l’adolescència és un moment determinant en la maduració d'alguns processos i regions cerebrals, motiu pel qual és important treballar les funcions cognitives. A 1r d’ESO, la memòria declarativa (la de les dades i la seva relació) té ja un bon punt de maduresa, però altres capacitats encara no s'han desenvolupat completament.

Paraules clau:

Notícies relacionades