Back to top

La participació, la clau de les municipals a Reus

Després d'una mobilització històrica el 2019, amb més d'un 60% de votants, aquest 2023 s'espera que la participació caigui. De tot plegat en depèn el cost del primer regidor, el que marca que un partit entri o no al consistori.

Reus fa anys que acumula un increment de participació en les eleccions municipals, una tendència que aquest 2023 podria frenar-se. I és que les de 2019 van assolir un topall històric que superava el 60% de votants. Això va provocar diverses conseqüències, la més important, que el Partit Popular, amb més de 2.000 votants, es quedés fora del consistori. 

I és que la participació defineix la configuració dels partits que durant quatre anys ocuparan el plenari municipal. Tots aquells partits que superin el 5% de vots tindran accés a, com a mínim, una cadira al saló de plens. Aquells que quedin per sota, en quedaran exclosos fins a les eleccions vinents.

Participació eleccions municipals Reus

Aquesta situació que es va viure el 2019 es replica al llarg dels anys en els darrers comicis. El 2015, amb una participació més baixa que el 2019, el primer regidor va ser més barat. ARA Reus, per exemple, va aconseguir dos regidors amb 2.400 vots. El 2019, any de rècord, els municipalistes van repetir regidors havent tret 400 vots més. 

El 2011, el 5% encara va ser més baix, el que va permetre que la CUP entrés al consistori amb menys de 2.000 vots. Per contra, la CORI d'Ariel Santamaria es va quedar fora amb 1.885 vots. La participació ha anat incrementant comici rere comici durant la darrera dècada, com a mínim pel que fa a les municipals. El 2007, amb menys propostes polítiques al mapa electoral, no es va assolir ni el 50%, i aquest cop, amb poc més de 1.800 vots, la CORI sí que va entrar al consistori. 

Paraules clau:

Notícies relacionades