Back to top

La sequera redueix dràsticament la producció d'olives

Unió de Pagesos alerta que enguany només es colliran 7.000 tones d'olives, quan en una campanya normal s'arriba a les 30.000. L'any passat la crisi climàtica ja va reduir la producció a 16.000 tones, el que ha deixat secs els magatzems.

Després d'un increment notable dels preus de l'oli d'oliva, que s'acosta ja als 10 euros el litre i en alguns casos fins i tot els supera, la campanya d'aquest 2023 no és en cap cas optimista. Segons el sindicat agrari Unió de Pagesos, enguany es preveu a tot Catalunya unes 7.000 tones d'olives, menys de la meitat que l'any passat i una quarta part del que representaria un any normal. Tot plegat per la sequera acumulada els darrers anys. 

L'oferta i la demanda, per tant, mantindran els preus a l'alça, en una campanya de l'oli nou on les garrafes de cinc litres podrien acostar-se als 60 euros, lluny dels 22 de fa pocs anys... Els productors recorden que el preu del litre d'oli d'oliva està molt per sota del cost de producció. Diu Josep Pascual, responsable nacional del sector d'Unió de Pagesos que "durant anys el litre s'ha pagat a cinc euros quan el seu cost ha estat de quatre. Ara que es paga entre set i nou euros hi ha més marge". Diu Pascual que "durant anys hem acostumat a la societat que podia tenir un producte d'excel·lent qualitat a un preu molt baix", un escenari que aquest 2023 ha canviat radicalment. 

Unió de Pagesos oli d'oliva

De fet, fins ara els pagesos cobraven el preu del quilo d'olives a "entre 30 i 50 cèntims" i aquesta campanya s'espera que tot plegat pugi fins a l'euro. Ara bé, també recorda Pascual que "això només tindrà efectes positius en aquells pagesos que han pogut mantenir la producció, perquè n'hi ha molts que s'han quedat sense olives". 

Mercat exterior

Catalunya consumeix al voltant de 100.000 tones d'oli d'oliva l'any. Una demanda que triplica la producció en un any normal i que és molt superior a l'oferta que es preveu aquest 2023. Això comportarà que s'hagi d'importar oli d'Andalusia, on el regadiu ha salvat algunes collites, i també de fora de l'estat. Unió de Pagesos reclama que es controli l'oli provinent de països estrangers, bàsicament Turquia, Tunísia i Marroc. "És evident que hi ha olis que es venen aquí i que provenen d'altres països. El que reclamem és que es controli i saber exactament d'on prové", ha dit Pascual. 

Paraules clau:

Notícies relacionades