Back to top

La tradició del blaiets, més viva que mai

Avui dia 3 de febrer es celebra Sant Blai, i, per tant, les taules dels ciutadans del Baix Camp omplen els seus plats dels esperats dolços de la zona, els blaiets.

Avui, 3 de febrer, és el dia dedicat al santoral a Sant Blai, i això a casa nostra és sinònim de menjar blaiets. La cultura popular explica que aquesta galeta amb l'estampa de Sant Blai va sorgir com a remei pel mal de gola i que, per això, es portava a beneir a l'església.

El vessant més catòlica de la celebració ja no es troba tan present en l'actualitat, però la demanda dels blaiets no para de créixer, fet que garanteix la pervivència d'aquesta galeta de temporada. Aquest costum ha perdurat a localitats com Reus o l'Aleixar, mentre que a la resta del territori quasi s'ha perdut per complet.

Aquest augment de la demanda de blaiets ha provocat que pastisseries i forns han hagut d'ampliar més enllà d'aquest 3 de febrer els dies de venda d'aquesta galeta perquè tota la gent del Baix Camp en pugui gaudir. Fins i tot, han incorporat en els últims anys novetats com els blaiets amb xocolata. Les persones amb més habilitats per a la rebosteria s'han apuntat a fer blaiets a casa seva seguint alguna de les receptes treadicionals.

Blaiets

Paraules clau:

Notícies relacionades