Back to top

El millor panettone de l'Estat espanyol s'elabora a Riudoms

La pastisseria Xocosave ha resultat la guanyadora de la cinquena edició de concurs 'Millor Panettone Artesà d'Espanya', organitzat per l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona.

'És una satisfacció veure créixer una massa mare dia a dia que s'acaba transformant en un panettone', diu orgullós l'Adán Saez, el pastisser de Xocosave. Fa pocs dies que ha rebut una de les notícies més dolces d'aquest 2020: el seu panettone ha estat catalogat com el millor de tot l'Estat Espanyol, en el marc de la cinquena edició del concurs 'Millor Panettone Artesà d'Espanya', organitzat per l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona. 
'Un panettone uneix dos oficis, el de forner i el de pastisser', apunta Saez. La dificultat en fer un bon producte com aquest rau en la massa mare i els llevats vius, que representen dues de les claus perquè el resultat sigui el desitjat. D'additius, aquest producte no n'admet ni un, ja que es corre el risc que la massa faci malbé les aromes i característiques que formen part d'aquest postre típic de l'època nadalenca.

De fet, la tradició del panettone no és pas catalana, sinó italiana. En el cas de Xocosave, fa quatre anys que n'elaboren i tres que es presenten al concurs del Gremi de Pastissers de Barcelona. Enguany, el certamen ha combinat la virtualitat i la presencialitat. Saez reconeix que en el moment de dur el panettone als jurats, va tenir dubtes al veure la resta de panettones dels competidors. 'El meu tenia un aspecte més fosc que la resta, però era perquè la part superior porta avellana i no pas ametlla, com és habitual. Vaig apostar per aquesta fruita seca per la relació amb el poble de Riudoms i a la vegada, per la combinació de sabors que proporcionava, que finalment va resultar el toc diferenciador', explica cofoi. 

S'incrementen les comandes 

L'any passat, Xocosave va elaborar fins a 500 panettones, no només per venda al detall, sinó també al mercat majorista. Enguany però, la previsió s'eleva fins  a les 4.000 unitats que podrien sortir de l'obrador riudomenc coincidint amb les dates nadalenques. Per arribar a aquest objectiu, l'empresa familiar ha reforçat la plantilla per donar sortida a les comandes. De fet, el reconeixement estatal els ha donat una visibilitat molt elevada i les reserves d'aquest dolç han augmentat exponencialment. 

Actualment, la pastisseria aposta per diverses versions del panettone, passant del clàssic, al xocolata amb pera o el sacher. De fet, la varietat i la innovació a la cuina són dos dels emblemes que defineixen la feina d'Adán Saez, que reconeix que en el seu cas, la passió envers la feina és un indispensable per gaudir de la cuina.

Reportatge

El programa de la casa 'La Comarcal' va visitar la pastisseria Xocosave.

Paraules clau:

Notícies relacionades