Back to top

El Museu Salvador Vila-Seca recorda els deportats als camps nazis

L'exposició "Feixisme Mai Més. Del Baix Camp a l'infern dels camps Nazis" identifica gairebé una cinquantena de víctimes de Reus i el Baix Camp, que van ser deportades als camps de concentració.

El Museu Salvador Vila-Seca acull l'exposició com un projecte que vol recuperar la memòria històrica dels deportats reusencs, i que inclou també les investigacions fetes fins al moment en altres localitats del Baix Camp. Es tracta d'un recull de documents, fotografies i diferents arxius que mostren la vida d'aquestes persones als camps de concentració. 

Són trenta-cinc persones de Reus i quaranta-vuit al Baix Camp que, fins al moment, s'ha aconseguit localitzar com a víctimes de camps de concentració nazis, i que formen part del nou projecte de recuperació de memòria històrica "Feixisme Mai Més. Del Baix Camp a l'infern dels camps Nazis". Un projecte que ha donat el seu tret de sortida amb una exposició que s'ha inaugurat al Museu Salvador Vila-seca aquest dijous i que estarà disponible fins al pròxim 15 d'abril.

Gràcies a les aportacions familiars

Tot plegat amb la voluntat de recuperar, reivindicar i divulgar les trajectòries vitals dels deportats de Reus als camps nazis, i que ha permès també estendre-ho a la resta de la comarca. De fet, fins fa dos anys que es va arrencar amb el projecte es partia amb una llista de 20 persones, i gràcies a la recerca en diferents arxius d'Alemanya i França, així com al registre civil i el padró s'ha aconseguit ampliar el nombre de persones.

Més enllà de la recerca, també ha estat essencial la documentació que els han facilitat els familiars de les víctimes: cartes enviades des dels camps, carnets identificatius, fotografies o documents que parlen de la seva vida després de l'alliberament. A més de l'exposició, també es duran a terme dues conferències: "Els republicans als camps nazis" i "D3POR747S. Dels pobles del Baix Camp als camps de concentració nazis".
 

Paraules clau:

Notícies relacionades