Back to top

Onze municipis del Baix Camp, en estat d’excepcionalitat per la sequera

Les mesures decretades per l'ACA i que aquests municipis hauran d'aplicar passen per la reducció d'aigua en usos agrícoles, industrials i lúdics i també en la dotació mitjana per habitant i dia, entre d'altres.

L'Agència Catalana de l'Aigua ha comunicat aquest dimarts que 7 àrees més de Catalunya passen a la fase d'excepcionalitat per sequera. Fins ara les mesures afectaven 224 municipis, i ara s'amplia a 495 municipis, i és que les pluges d'aquest cap de setmana han estat insignificants tenint en compte la situació de sequera actual que viu el país.

Entre els municipis afectats per aquest estat d'excepcionalitat n'hi ha 11 del Baix Camp, en concret; Alforja, Botarell, Capafonts, Colldejou, l'Aleixar, L'Argentera, les Borges del Camp, Pratdip, Riudecols, Vilanova d'Escornalbou i Vilaplana. Aquests municipis hauran de fer front a les mesures de reducció de consum d'aigua establertes per l'ACA.

Què comporta l’excepcionalitat?

  • Reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles.
  • Reducció del 15% per a usos industrials.
  • Reducció de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg).
  • Prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades (només es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores).
  • Prohibició de la neteja de carrers amb aigua potable.
  • Reducció del proveïment d’aigua a 230 litres per habitant i dia.

Municipis que fa temps que alerten d'aquesta situació

De fet, alguns d'aquests 11 municipis del Baix Camp ja fa anys que demanen estar connectats a l'aigua del Consorci d'Aigües de Tarragona per utilitzar el recurs del mini transvasament de l'Ebre. En aquest sentit, Botarell, per exemple, espera rebre aigua del CAT a partir de l'estiu de 2024 mentre que Alforja, Les Borges del Camp i l'Aleixar estan l'espera que l'ACA inverteixi els 4 milions pressupostats per a un dipòsit que subministraria aquesta aigua per decantació en aquests tres municipis del Baix Camp.

Paraules clau:

Notícies relacionades