Back to top

Es pot anar disfressat a votar el 14F?

La coincidència amb Carnaval, que enguany no es pot celebrar per culpa de la pandèmia, ha permès plantejar la possibilitat de disfressar-se diumenge, aprofitant que és dia d'eleccions.

Qui no ha escoltat, aquests dies, algun comentari en entorns distesos de l'estil: "Com que és Carnaval, jo em disfresso, i aniré a votar, si cal, disfressat". Com ha passat en les anteriors cites marcades al calendari, la pandèmia ha aturat molts grans esdeveniments, però no els petits gestos que ens recorden que els mesos passen i que les festes es perden. És el cas, per exemple, de Sant Pere a Reus, que es va acabar convertint en una festa d'algunes entitats a la plaça del Mercadal amb tronada improvisada inclosa. 

No pot ocultar el rostre

Doncs si algú, més enllà de la broma, té la intenció d'anar disfressat a votar, ha de saber que ho podrà fer sempre i quan la disfressa no oculti el rostre i permeti la seva identificació (més enllà de la mascareta reglamentària contra el coronavirus) i sempre que la disfressa no tingui cap tipus de connotació política. La Junta Electoral Central assegura que com que les eleccions coincideixen amb el Carnaval, els votants poden anar vestits lliurement als col·legis electorals. 

Sense referències polítiques

La LOREG, la llei orgànica que regula els processos electorals, especifica que no es pot fer propaganda electoral de cap tipus al voltant dels locals de votació. Així doncs, no es permetrà el vot a aquelles persones que diguin disfresses que evoquin, d'alguna manera, referències polítiques. En el cas que els responsables de les meses considerin que no es pot identificar el votant, ja sigui per la disfressa, o perquè duu la mascareta, podrà demanar que es descobreixi la cara per verificar que és el titular del DNI, i per tant, qui diu ser. 

Paraules clau:

Notícies relacionades