Back to top

Per què mengem botifarra d'ou el Dijous Gras?

Els menjars típics d'aquest dia de celebració són alts en greixos i proteïnes per preparar-se pels dies restrictius de la Quaresma

Tradicionalment, el dijous que precedeix el Dimecres de Cendra s'anomena Dijous Gras o Llarder i és el preludi a les festes de Carnaval. En aquest dia, és tradició menjar botifarra d'ou, a més d'altres tipus de botifarra, com la blanca o la negra. També és costum menjar truita de botifarra o coca de llardons, que es fa a base d’ous, sucre, farina, llardons i pinyons.

Aquest costum és perquè aquesta data marcava l'inici de la Quaresma, un període de 40 dies del calendari litúrgic que marcava restriccions alimentàries, dejuni i abstinència. Precisament, aquest dimarts ha passat pel Va com Va el propietari de Casa Borrull, un negoci amb més de 100 anys que ofereix botifarra d'ou fins a finals de febrer.

La coca d'ou

La comarca del Baix Camp, i especialment Reus, té una coca que pren especial protagonisme durant el Dijous Gras: l'anomenada coca d'ou, que rep aquest nom per contenir i estar recoberta d'ou i sucre pel damunt.

Té un gust particularment dolç, un exterior cruixent i l'interior esponjós. És una coca adobada i fornejada, fet amb massa de farina, ous, sucre i matafaluga, sovint amb forma rectangular i de fins a mig metre de llargària. Un cop s'ha pastat, es forneja, i abans d'acabar la cocció se li posa ou batut pel damunt i un toc de canyella. 

Aprofitar abans de la Quaresma

El motiu principal d'aquestes celebracions era per tal d'aprofitar els dies previs a la Quaresma, que començava immediatament després del dimarts de Carnaval, i sotmetia a tota la població (molt més creient, tradicional i practicant que en l'actualitat) a restriccions en l'alimentació.

Paraules clau:

Notícies relacionades