Back to top

Què significa la figura del caganer al pessebre?

El seu origen té diverses teories, però sembla que la seva aparició és més antiga del que sembla

El caganer és una figura típica en tots els pessebres de Catalunya i el País Valencià. Representa a un pagès que vestit amb camisa blanca, faixa i barretina (i originàriament amb una pipa a la boca), es mostra ajupit i amagat fent les seves necessitats fisiològiques a l'aire lliure. Encara que té seguidors i detractors a parts iguals, la veritat és que aquest personatge segons la tradició simbolitza el retorn a la terra del que és de la terra i representa salut, prosperitat i felicitat per a l'any següent.

Tot i no existir consens del moment de la seva aparició, es va trobar ja a la fi del segle XVII en un relleu de marbre anomenat "La Verge i la Muntanya de Montserrat". Bé sigui aquest el seu origen veritable o altres que al·leguen ja l'existència d'aquest personatge uns segles abans, esculpit en rajoles o pedra, la veritat és que la seva aparició és més antiga del que sembla.

Actualment, podem trobar moltes variacions del Caganer amb cara de diferents personatges famosos com a esportistes, polítics o cantants. Fins i tot hi ha dones i nens.
En els darrers anys, un altre personatge molt similar s'ha "colat" a totes les llars. És l'anomenat "Pixaner", una figura sorgida per a fer una mica de competència a aquesta figura tan entranyable del pessebre. 

Paraules clau:

Notícies relacionades