Back to top

Rècord de visites a l'Institut Pere Mata en una campanya turística d'estiu positiva

Com és habitual, el Gaudí Centre és l’espai que més visitants rep dels que gestiona l’Agència Reus Promoció i l’Institut Pere Mata ha superat el nombre de visitants prepandèmia

L'Agència Reus Promoció fa un balanç positiu de les dades globals de visitants de la campanya turística d'aquest estiu i que continuen a l'alça respecte a l'any 2022. 

Per a aquest estiu l’Agència de Promoció de ciutat ha dissenyat una campanya amb l’objectiu d’allargar l'estada del visitant a la ciutat, fomentar la repetició de visita de dia i continuar potenciant l'arribada de visitants amb estades de cap de setmana, aconseguint, així, una major quantitat de visites i de despesa comercial i de restauració a la ciutat.

Per aquest motiu, les accions han anat adreçades a millorar l'experiència del visitant, gràcies a l'oferta del patrimoni cultural gastronòmic/enoturístic i comercial.

Des de l’Agència de Promoció de Ciutat s’han desenvolupat quatre línies d'acció:

  1. La millora de serveis i de l’acollida del visitant, amb l’ampliació d’horaris tant de les oficines de turisme com dels espais visitables.
  2. La innovació de productes turístics amb la incorporació de la visita gammificada a l’Institut Pere Mata i l’Estació Enològica i l’ampliació de les activitats incloses amb la polsera Visit Reus!. 
  3. S’ha estructurat una campanya comercial, que s’ha dividit en dues línies d’actuació: amb l'objectiu de premiar la compra i aportar valor afegit a la visita a la ciutat, s’ha regalat un Freus a tots els visitants que han gastat un mínim de 25 € als comerços de la ciutat i actuacions musicals per dinamitzar els carrers.
  4. Una campanya de comunicació que ha apel·lat a l’amor: "Reus, un amor d’estiu que mai oblidaràs".

Reus Promoció també ha estat treballant durant tot l’any per reforçar les diferents campanyes turístiques i així potenciar l’arribada de visitants i consolidar la desestacionalització.

Entre d’altres accions, ha participat en diferents fires turístiques i especialitzades, accions de street màrqueting i promocions a diferents ciutats espanyoles i catalanes com la Fira B travel de Barcelona, la Fira Modernista de Terrassa, ExpoVacaciones a Bilbao, Aratur a Saragossa, Fenavin a Ciudad Real, Fitur i Salon del Gourmet a Madrid, Navartur a Navarra i, finalment a Andorra amb accions de street màrqueting.

Finalment, destacar, també, la gran campanya publicitària i promocional que s’ha treballat gràcies a la commemoració de l’Any Domènech i Montaner, que ha posicionat Reus com un destí imperdible d’escapada entre el turisme de proximitat.

Anàlisis de dades

Com és habitual, el Gaudí Centre és l’espai que més visitants rep dels que gestiona l’Agència i demostra que Reus està posicionat entre els turistes internacionals que estiuegen a la Costa Daurada i que visiten Reus atrets per la marca Gaudí. El 59% de visitants estiuencs del Gaudí Centre són internacionals dels quals, un 43% són francesos, seguit dels alemanys (11%), anglesos (8%) i neerlandesos (6%).

Fer menció, dels visitants israelians i portuguesos, amb grups organitzats, que han tingut especial interès a visitar el Gaudí Centre.

Pel que respecta al visitant català i estatal també han augmentat lleugerament les visites.

En termes generals i respecte a les dades de l’any passat el Gaudí Centre ha augmentat un 8% els seus visitants.

Aquest mateix turista Internacional és també el visitant més nombrós al Campanar representant el 41% del total, seguit pel visitant català (38%).

Per aquesta temporada estival el conjunt arquitectònic Prioral i campanar ha millorat l’experiència de visita, incorporant una audioguia per conèixer més sobre la història del campanar i la Prioral, disponible en quatre idiomes, i renovant la imatge gràfica i l'espai de benvinguda al visitant.

La visita amb l’audioguia és molt ben valorada i sens dubte el reclam de les vistes panoràmiques de la ciutat són un atractiu alhora d’escollir aquesta visita

Pel que respecta a l’Institut Pere Mata, el visitant català continua sent el que mostra més interès per aquest edifici i representa el 63%, i, en segon lloc, hi ha el visitant internacional amb un 25%.

Aquest equipament ha superat el nombre de visitants prepandèmia, ha crescut exponencialment respecte a l’any 2022 (3.188 visitants) i ha assolit un màxim històric de 4.652 persones. Cal destacar també el visitant local, que ha mostrat un interès especial en descobrir o tornar a visitar l’Institut Pere Mata, aprofitant la nova experiència immersiva inaugurada aquest estiu.

A l’Estació Enològica s’han mantingut el nombre de visitants, sent els visitants estatals i estrangers els que han mostrat més interès per conèixer la història de l'edifici, descobrir el seu valor arquitectònic com a edifici modernista i saber per què Reus és la capital del vermut.

Per acabar les dades, prop d’un miler de persones han participat en algunes de les activitats i visites que s’han programat durant aquesta temporada d’estiu, com les visites a la Ruta del Modernisme, jornades de portes obertes, tallers, escape room i visites familiars.

Perfil dels visitants

L’Oficina de Turisme de la plaça del Mercadal, el principal punt d’informació turística, que juntament amb l’espai d’informació de la Plaça de Prim i l’Oficina de Turisme del carrer Sant Joan han comptat aquest estiu amb la visita de 13.807 persones que han demanar informació sobre la ciutat. El 47% han estat turistes internacionals, essent els més nombrosos els francesos (47% del total de les consultes), seguits dels turistes alemanys, anglesos i neerlandesos. El 39,27% de les consultes han estat de reusencs i turistes catalans, i el 18% de visitants espanyols.

El principal interès ha estat el turisme cultural (39,09%), seguit del gastronòmic, les compres i també un especial interès en les visites guiades i itineraris per la ciutat i els seus voltants. El Gaudí Centre és, de llarg, l’espai més consultat (22% de les consultes), seguit de la Casa Navàs, la ruta modernista i l’Institut Pere Mata.

El destí ha estat triat principalment per les parelles i les famílies (34,68% i 26,38%, respectivament), d’una edat mitjà de 35-40 anys.

Majoritàriament els visitants han triat allotjar-se entre 3 a 4 nits per la zona en hotels (80,63%) i apartaments turístics (10,62%), així com en habitatges de familiars i amics (4,73%).

El transport més utilitzat per arribar a la ciutat ha sigut amb vehicle propi (55,31%), seguit pel transport públic com el tren (20,55%), a peu (13,67%), amb l’avió (11,41%) i amb l’autobús (9,45%).

Per conèixer i descobrir Reus els visitants han cercat primordialment per Internet (55,14%), també a la mateixa Oficina de Turisme (23,10%) i per consell de familiars i amics (4,69%). Es destacable que un 3,25% son persones que tornen per gaudir de nou del patrimoni reusenc.

Durant la consulta a l’Oficina de turisme un 49,61% han aprofitat per reservar visites en els diversos llocs d’interès i comprar merxandatge de la botiga del Gaudí Centre (25,29%).

Des de l’Oficina de Turisme, s’observa que el visitant cada vegada té més coneixement dels recursos turístics de la ciutat, però valoren molt positivament la informació de primera mà i personalitzada de què fer a la ciutat. La campanya d'estiu va començar l'1 de juny i ha finalitzat el 30 de setembre.

Paraules clau:

Notícies relacionades