Back to top

Riudoms retira el "Monument als caiguts" del cementiri municipal

El desmantellament i retirada del monument es va fer el mes de març d’aquest any 2023, però aleshores no se’n va informar.

L’Ajuntament de Riudoms ha retirat del cementiri municipal el conegut com a ‘Monument als caiguts’. Inaugurat l’any 1954, aquest monument tenia per objectiu homenatjar les persones del bàndol franquista mortes durant la Guerra Civil (1936-1939). Inicialment, es va instal·lar a l’actual plaça de l’Om i el 1997 es va traslladar al cementiri municipal.

En compliment de la Llei de Memòria Històrica, ara aquest monument s’ha desmantellat, s’ha retirat de l’espai públic on estava exposat i s’ha guardat en dependències de l’Ajuntament. Tot plegat ha estat arran d’una moció presentada per la CUP al Ple de l’Ajuntament de setembre de 2021 i que es va aprovar per unanimitat de tots els regidors.

En concret, el desmantellament i retirada del monument es va fer el mes de març d’aquest any 2023, però aleshores no se’n va informar i ara l'ajuntament ho ha comunicat a través de la seva web i xarxes socials

monument franquista riudoms

En el marc del compliment de la Llei de Memòria Històrica, els darrers anys l’Ajuntament de Riudoms també ha anat retirant les plaques amb simbologia franquista col·locades a les façanes d’habitatges construïts amb finançament públic, els coneguts com a ‘pisos de protecció oficial’. De fet, s’ha detectat que encara en quedava una per retirar i s’ha tret aquesta mateixa setmana. Si algú té constància d’alguna altra placa d’aquest tipus que calgui retirar, ho pot comunicar al correu ajuntament@riudoms.cat

La moció de la CUP aprovada el setembre de 2021 també fixava el compromís d’habilitar un espai al cementiri municipal dedicat a la memòria històrica que serveixi de record a totes les persones que van morir durant la Guerra Civil, així com a les víctimes i persones represaliades durant el franquisme. Aquest punt s’està treballant per fer-lo realitat els propers mesos.

monument franquista riudoms

Paraules clau:

Notícies relacionades