Back to top

Simulacre d’incendi al port de Cambrils

L’objectiu del simulacre ha estat posar a prova el pla d’Autoprotecció (PAU) del port i provar la coordinació entre els mitjans marítims i terrestres.

Una cinquantena d’efectius d’emergències de la Generalitat i una vuitantena de voluntaris de la Creu Roja han participat avui dijous en un simulacre d’incendi a port de Cambrils. L’exercici ha consistit en un incendi en una embarcació turística en aigües interiors del port de Cambrils, amb evacuació i trasllat del passatge fins al port i atenció als ferits.

Aquest simulacre ha estat organitzat per Capitania Marítima en coordinació amb Protecció Civil de la Generalitat per la part de la resposta dels serveis de la Generalitat.

L’objectiu del simulacre ha estat posar a prova el pla d’Autoprotecció (PAU) del port i provar la coordinació entre els mitjans marítims i terrestres. Amb aquest exercici també s’ha volgut provar el conveni de coordinació entre Sasemar i Bombers de la Generalitat.

Protecció Civil de la Generalitat ha realitzat la recepció de la trucada des del CECAT, i dos tècnics operatius de Protecció Civil i un observador han participat en el simulacre donant suport als cossos operatius.

simulacre

A partir de l’alerta d’un incendi en una embarcació turística que havia sortit del Port de Cambrils, els Bombers de la Generalitat han desplaçat dues embarcacions i quatre dotacions terrestres i la Unitat de Comandament Mitjana (UCM) per coordinar la intervenció i dur a terme les actuacions de salvament i extinció. En total una vintena d’efectius de les Regions d’Emergències de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, personal de la unitat subaquàtica del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i del Grup Operatiu de Suport (GROS).

Segons la informació facilitada pel patró de l’embarcació, l’incendi, que estava situat a la sala de màquines, l’havien pogut contenir amb mitjans d’extinció propis però calia evacuar la setantena de persones que transportava. En el transcurs de l’evacuació, que es realitzava amb el suport d’una plataforma del Port de Cambrils, quatre dels passatgers han caigut a l’aigua i els equips d’emergència de Salvament Marítim i Bombers que s’havien activat, han iniciat el salvament amb les seves respectives embarcacions. A la zona de l’evacuació i salvament  també s’hi han desplaçat per donar suport les embarcacions de Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Creu Roja .

A més, els Bombers han desplaçat a l’embarcació una cèl·lula d’avaluació per poder revisar amb càmera tèrmica la zona cremada i posteriorment un binomi de bombers a l’helicòpter de Salvament Marítim. D’aquesta manera, han pogut valorar la necessitat d’acostar-la fins a terra per dur a terme una extinció més a fons.

A la zona del Port, els Bombers, que han estat en contacte en tot moment amb Capitania Marítima, han coordinat des de la UCM l’arribada de les persones evacuades, les quals han estat valorades i assistides per part del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Posteriorment, aquestes han estat registrades a través de la Guàrdia Civil.

Mossos

El cos de Mossos d’Esquadra ha desplaçat a l’exercici 3 comandaments, 2 agents de seguretat ciutadana i 5 agents en una embarcació de la Policia Marítima. Les seves funcions han estat les de coordinació de les tasques dels agents de mossos al Centre de Comandament Avançat; tasques de seguretat ciutadana juntament amb la Policia Local de Cambrils de regulació del trànsit a la zona del port i per facilitar la mobilitat dels cossos d’emergències; i finalment tasques de suport i auxili de la policia marítima a l’embarcació incendiada.

SEM

El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha gestionat l’assistència sanitària i filiació dels afectats al simulacre. Les primeres unitats que han arribat al lloc han comunicat la situació a la Central de Coordinació Sanitària CECOS per tal d’activar el protocol d’Incident de Múltiples Afectats i s’ha dimensionat la resposta per tal de fer front a l’incident. En el desplegament s’ha comptat amb el muntatge d’una Àrea Sanitària Mòbil (ASM) que ha permès assistir i filiar als afectats.

El SEM ha mobilitzat un total de 20 efectius i 10 vehicles. Entre ells hi ha hagut unitats de suport vital bàsic, suport vital avançat medicalitzat i suport vital avançat d’infermeria, unitats de logística, vehicles d’intervenció ràpida, comandaments, psicòlegs i una unitat especialitzada d’intervenció i suport.

Del total de més de 70 implicats a l’incident, el SEM ha acabat atenent un total de 15 afectats que han estat valorats, estabilitzats, triats i traslladats als centres sanitaris corresponents.

La Creu Roja també ha participat a l’exercici amb l’embarcació de rescat LS Caluipso per al rescat i salvament dels ferits; fent tasques d’avituallament i aportant diversos figurants al simulacre que han fet de passatgers de l’embarcació afectada. En total hi han participat una vuitantena de voluntaris de la zona.

Ports de la Generalitat s’ha encarregat de fer els avisos corresponents. Després, s’han activat el Pla d’autoprotecció (PAU) del port de Cambrils i el Pla Interior Marítim (PIM), específic per a vessaments a la mar. Un cop sufocat l’incendi, han entrat el vaixell sinistrat al costat del varador, on mariners del Club Nàutic Cambrils han fet l’estesa de les barreres anticontaminació de Ports de la Generalitat al voltant del vaixell per evitar vessaments a l’aigua.

Paraules clau:

Notícies relacionades