Back to top

El sistema Siurana-Riudecanyes i el transvasament de l'Ebre

La gestió de l'aigua que arriba a municipis com Reus, entre altres, és prou complexa, i acaba implicant dues conques hidrogràfiques i diferents institucions i agents

El punt conflictiu de la proposta de la Generalitat per portar aigua de reg de l'Ebre al Priorat és la gestió del pantà de Siurana. L'embassament forma part del sistema Siurana-Riudecanyes, a través del qual aquesta aigua arriba als integrants de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes de la qual l'Ajuntament de Reus té una tercera part de l'accionariat.

Així doncs, la proposta actual de la Generalitat és agafar aigua del riu Ebre a l'altura de Garcia per abastir els pantans dels Guiamets i de Siurana (en vermell a la imatge inferior, segons el projecte anunciat). Un plantejament que, segons alerten institucions i entitats del Priorat, però també la mateixa Generalitat, podria implicar que l'aigua acabés al pantà de Riudecanyes primer (en verd, la connexió ja existeix), i a la ciutat de Reus en últim terme (en blau, connexió també existent).

Infografia amb la projecció de canonades prevista

És per això que, el govern català, per boca del seu delegat a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, però també del conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, planteja que la nova inversió, prevista per al 2027, pugui suposar posar punt final a la concessió d'aigua del Siurana que ara té la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes.

La millora de la depuradora no soluciona el problema

Per fer-ho s'ha plantejat una obra de millora a la depuradora de Reus que podria enllestir-se dos anys abans, el 2025. Serviria per bombar aigua regenerada cap al pantà de Riudecanyes. D'aquesta manera, l'embassament podria deixar d'agafar aigua del Siurana. Tal com s'ha subratllat des de l'Ajuntament reusenc, aquest canvi no és tan simple, i és que l'aigua regenerada pot servir per al reg, però no per a l'ús de boca.

A més, el consistori reivindica els drets adquirits al llarg de l'últim segle a través de les inversions fetes al pantà de Riudecanyes primer, i també al de Siurana després. Es produeix, a més, una altra circumstància, i és que Reus, com bona part dels municipis, però també de les indústries del Camp de Tarragona, ja rep aigua directament del riu Ebre. Ho fan a través del CAT, el Consorci d'Aigües de Tarragona, que a la capital del Baix Camp sol suposar el 70% de l'aigua que consumeix.

Amb la sequera actual, però, aquesta canonada ha vist passar, durant el 2023, el 91% de l'aigua que ha necessitat la ciutat. La polèmica actual, per tant, es produeix per l'oposició d'aquells que no volen que l'aigua es faci anar de l'Ebre al Priorat i finalment a Reus tenint en compte que la ciutat ja té una connexió directa amb el riu. La diferència, a més, és que l'Ajuntament paga més cara l'aigua del CAT que la de Riudecanyes. Un fet que, com s'ha defensat des del consistori, permet no apujar la tarifa de l'aigua a la ciutadania.

Paraules clau:

Notícies relacionades