Back to top

La gestió de l'aigua de l'Ebre enfronta la Generalitat amb l'Ajuntament de Reus

El delegat del Govern a l'Ebre deixa clar que no es farà un nou transvasament si no es garanteix que l'aigua no arribarà al pantà de Riudecanyes

L'anunci de la Generalitat de dues inversions per portar aigua de reg des del riu Ebre fins a la comarca del Priorat continua portant cua. Es va fer públic el 14 de gener i, des de llavors, diverses veus reclamen que el nou transvasament d'aigua no acabi fent cap al Baix Camp. El plantejament del Govern és que l'aigua de l'Ebre pugui arribar al pantà de Siurana.

El cas és, però, que bona part de l'aigua d'aquest embassament fa cap al de Riudecanyes, gestionat per la seva pròpia comunitat de regants, de la qual l'Ajuntament de Reus té una tercera part de l'accionariat. Institucions públiques, plataformes ciutadanes i entitats ecologistes de l'Ebre i del Priorat reclamen que, si es fa arribar aigua de l'Ebre a Siurana, aquesta no acabi fent cap a Riudecanyes i, per tant, a Reus.

La Generalitat no farà l'obra si l'aigua ha d'acabat a Riudecanyes

També s'ha posicionat de manera clara el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, que afirma que "l'objectiu del projecte no és captar aigua de l'Ebre perquè acabi a Riudecanyes". Apunta que "per garantir l'aigua que necessiten els pagesos de la conca de l'Ebre no és imprescindible omplir d'aigua de l'Ebre el pantà de Siurana".

Salvadó sentencia que "només arribarem a Siurana si tenim la garantia que aquesta aigua no se'n va a Riudecanyes". El plantejament és que, amb l'obra prevista a la depuradora de Reus, l'aigua regenerada es pugui bombar fins al pantà de Riudecanyes per cobrir les necessitats de reg i, per tant, es deixi d'agafar aigua del Siurana. Canal Reus s'ha interessat per saber el parer de la delegació de la Generalitat al Camp de Tarragona, amb Àngel Xifré al capdavant, però han rebutjat fer declaracions.

Reus "no renunciarà" als drets d'abastament

Qui sí que ha respost a la Generalitat és l'Ajuntament de Reus, per boca del regidor de Medi Ambient i responsable d'Aigües de Reus, Daniel Rubio. Deixa clar que "no ens plantegem, en cap cas, renunciar als drets i les concessions que tenim de l'aigua del Siurana-Riudecanyes perquè són unes inversions històriques que ens han fet tenir una garantia d'aigua". Les inversions a les quals fa referència Rubio són les que han permès consolidar el sistema Siurana-Riudecanyes i aconseguir que Reus deixés enrere les restriccions d'aigua que patia els anys 80. A més d'aquests drets adquirits, també subratlla un altre punt a tenir en compte.

Rubio afegeix que "creiem que hi ha d'haver un sistema garantit, però prioritzant l'ús de boca, que és una de les qüestions que posem sobre la taula, i sense renunciar als drets i les concessions que tenim, perquè són nostres". Tot plegat s'ha d'aclarir durant els pròxims anys, amb la mirada posada, de manera especial, el 2027, quan es preveu que es pugui posar en marxa el projecte anunciat per la Generalitat.

Paraules clau:

Notícies relacionades