Back to top

El tast per difondre la cultura de l'oli en l'àmbit professional

L'Estació Enològica de Reus acull sovint tast d'oli de la mà de la DOP Siurana. Avui assistirem a una sessió pels estudiants de màster d'enologia de la URV.
El tast per difondre la cultura de l'oli en l'àmbit professional

En un tast d'oli, com tot anàlisi sensorial té tres parts. La primera és aromàtica, és a dir ensumar l'oli per detectar algun defecte i distingir olors afruitades. Seguidament en tastem el gust per detectar la dolçor o l'amarg. Un cop aquest aliment ens l'empassem i es comença a escalfar a la temperatura del cos és quan tenim una sensació retronasal que és el gust final més semblant que trobem quan consumim l'oli en els àpats."Ha estat molt interessant poder trobar les aromes fruitals i herbàcies que molt sovint ens passen desapercebudes", explica l'estudiant del màster d'enologia de la Universitat Rovira i Virgili, Raül Vega.

La DOP Siurana és qui organitza aquestes sessions de tast d'oli amb l'objectiu de promoure i difondre la cultura de l'oli a diferents públics, sobretot entre professionals i prescriptors en l'àmbit de la gastronomia, de la salut i de l'enologia en diversos indrets del territori. "Els olis són productes premium, a Catalunya tenim cinc denominacions d'origen. Aquests olis són molt especials i la seva percepció és sempre sensorial, en funció de si al consumidor li agrada o no el que nota a la boca i al nas. Creiem que és molt interessant ajudar al consumidor a veure què li agrada", afegeix l'investigador de l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i professor de la masterclass, Agustí Romero.

L'oli de la DOP Siurana s'elabora a partir de la varietat d'olivera arbequina, considerada com una de les millors del món, tant per la producció i regularitat com per la qualitat de l'oli.

Paraules clau: