Back to top

Unió de Pagesos planta la Llotja de Reus pel preu de l'avellana

El sindicat denuncia opacitat per part de la Llotja i exigeix la creació d'una figura legal que registri les operacions de compravenda realitzades per fer-ne una mitjana transparent.

Unió de Pagesos ha plantat per primera vegada la Llotja de Reus a les reunions sobre el mercat de l'avellana, l'ametlla i la garrofa. El sindicat agrícola titlla d'opaca la Llotja a l'hora de determinar les cotitzacions d'aquests productes. En aquest sentit, denuncien que les seves operacions mercantils no queden registrades en cap document i, per tant, la fixació de preus respon a criteris ocults.

Les cotitzacions per a les diferents varietats d'avellana són pràcticament iguals a les dels últims dos anys tot i que el balanç de les campanyes ha estat molt diferent. Enguany, s'espera que la collita no passi de les 3.000 tones, menys de la meitat que l'any passat, i el preu de les diferents varietats gira al voltant dels dos euros la lliura.

Unió de Pagesos Unió de Pagesos alerta que els preus de l'avellana no cobreixen costos i consideren els 2,5 € com una xifra de mínims per assegurar la viabilitat econòmica de les explotacions.

La problemàtica amb l'avellana s'afegeix al malestar generat pels preus de la garrofa i l'ametlla. El denominador comú és, diuen, l'opacitat de la Llotja. És per això que demanen la creació d'una figura que registri les operacions de compravenda realitzades a la Llotja per fer-ne una mitjana de preus transparent.

La sequera fa perillar el cultiu

D'altra banda, Unió de Pagesos pronostica que si la temporada de pluges no permet la recuperació del pantà de Riudecanyes, perilla el cultiu d'avellaner al Camp de Tarragona.

Paraules clau:

Notícies relacionades