Back to top

Una collita d'avellana irregular i més baixa

La collita de l'avellana va començar ja fa gairebé tres setmanes. La situació de sequera està afectant fortament el camp i el més segur és que es noti al final de la temporada, sobretot pel que fa a la fruita seca d'importació

Tal com ja ve donat des de fa uns anys, la collita de l'avellana s'ha avançat. Mentre que fa unes cinc temporades es començava la collita entre el 15 i el 20 d'agost, enguany alguns pagesos i cooperatives han començat a collir varietats primerenques prop del 8 d'agost. Tot plegat, per una sequera que està marcant el nivell de producció. Amb la falta d'aigua, es moren més avellaners i es perden hectàrees d'arbres. A més, els pocs que queden cada vegada generen un fruit més petit.

Tot i això, varietats autòctones de la zona, com la negreta, pauetet i el gironell, suporten una mica millor la sequera en comparació amb varietats introduïdes com són les italianes. Els experts creuen, que un factor clau que determinarà aquesta collita és l'accés o no a subministrament d'aigua depenent de la localització dels municipis, és per això que defineixen la collita d'enguany com irregular.

De fet, alguns responsables de cooperatives i presidents d'associacions van estimar que enguany hi hauria una collita molt bona i que es podrien recol·lectar unes 25.000 tones d'avellana. Lluny d'aquesta realitat des d'Unió de Pagesos creuen que s'han unflat les xifres i que la indústria treballa pels seus propis beneficis sense tenir en compte la situació al camp.

Encara és molt aviat per determinar el preu de l'avellana d'enguany, però s'espera que s'aproximin als de l'any passat: 2 euros la lliura pel que fa a l'avellana negreta i entre 1,70 € i 1,90 € les altres varietats del fruit.

Paraules clau:

Notícies relacionades