Back to top

El Vaticà dona el vistiplau a la cessió del Centre Catòlic

L'abril passant, l'Ajuntament de Reus i l'Arquebisbat signaven un protocol per a la cessió del Centre Catòlic, un protocol que havia d'avalar el Vaticà. Tres mesos després, la Santa Seu ha donat llum verda i, ara, tot està en mans de l'ajuntament.

Un pas més perquè el Centre Catòlic torni a obrir portes. El Vaticà ha donat el vistiplau al conveni entre l'Arquebisbat i l'Ajuntament de Reus per a la cessió d'usos de l'edifici del Centre Catòlic. L'edifici acollia el Bravium fins fa més de dos anys, quan l'Església els va fer fora el mes de març de 2021 perquè al·legava un molt mal estat de l'estructura.

L'Arquebisbat i el consistori reusenc van signar un protocol l'abril d'aquest 2023, on constaven totes les condicions que tindria aquest conveni. Un document que s'havia de fer arribar al Vaticà i esperar que la Santa Seu donés llum verda a tot plegat. Val dir que el Vaticà desconeixia sobre l'existència d'aquestes negociacions fins que els ha arribat la petició d'aquest conveni.

Respectar la sensibilitat de l'humanisme cristià

Les condicions estableixen una cessió gratuïta durant un període de cinquanta anys a l'ens local. Durant aquests anys, l'Ajuntament es compromet a tirar endavant amb la seva rehabilitació, pressupostada en gairebé 2,5 milions d'euros. També hi consta que el Centre Catòlic estarà destinat a la realització d'esdeveniments culturals, "vetllant sempre pel respecte a la sensibilitat de l'humanisme cristià", segons remarquen al seu comunicat.

Aquest darrer aspecte, de fet, va ser criticat quan l'Arquebisbat va posar sobre la taula les seves condicions, ja que en un inici volien dur a terme un control sobre els actes que se celebressin al Bravium perquè aquests no fossin "ofensius a la doctrina cristiana". Tant l'Ajuntament com l'entitat cultural ho van criticar, i van fer que es rebaixés l'exigència sobre els continguts que s'oferirien al teatre.

Ara, segons ha explicat l'Arquebisbat de Tarragona a Canal Reus, tot queda a partir d'ara en mans del consistori reusenc. De fet, en el mateix comunicat asseguren que l'alcaldessa Sandra Guaita ja és coneixedora d'aquesta bona nova.

L'Arquebisbat va cessar mossèn Cedó

Una fita que arriba gràcies a l'aposta feta pel prior Joan Antoni Cedó durant les negociacions d'aquest conveni. Unes negociacions que van tenir diversos entrebancs i en les que mossèn Cedó sempre va mostrar el seu compromís amb l'espai cultural. Cal recordar que el prior de la Prioral de Sant Pere va ser destituït fa unes setmanes, un fet que alguns sectors interns de l'Església van interpretar aquesta decisió com un càstig pel paper clau que havia jugat el Prior en aquestes negociacions pel Centre Catòlic. Amb tot, a partir del mes de setembre, serà mossèn a Alcover i en alguns pobles de l'interior de l'Alt Camp.

Paraules clau:

Notícies relacionades